Patru din zece români sunt hipertensivi

0
În România, bolile cardiovasculare cauzează șapte-opt decese la mia de locuitori anual. Conform celui mai recent studiu epidemiologic realizat în anul 2012 în țara noastră, SEPHAR II, 4 din 10 adulți sunt hipertensivi, iar 6 din 10 adulți hipertensivi au hipercolesterolemie. La nivel european, bolile cardiovasculare sunt cauza a 4 milioane de decese în fiecare an, dintre care 1.9 milioane decese sunt înregistrate în UE. Locuitorii țărilor dezvoltate au aproape dublu colesterolul față de zonele mai puțin avansate economic, a spus prof. dr. Dan Gaiță în cadrul Conferinței de Aterotromboză, organizate recent la București.
Aterotromboza este o afecțiune ce amenință viața pacienților, fiind cauza unor evenimente vasculare majore precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral ischemic sau decesul de cauză vasculară.
Ateroscleroza apare la pacienți tot mai tineri
Datele epidemiologice la nivel global arată de asemenea că rata de deces pentru bolile cardiovasculare a scăzut în ultimii ani, dar cardiopatia ischemică și accidentul vascular cerebral rămân în continuare pe primele locuri, față de anul 1990 (35% și respectiv 26%). În România procentul este de aproximativ 60 %. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că ateroscleroza coronariană apare la vârste din ce în ce mai tinere. Spre exemplu, din necropsiile efectuate la 3.832 de soldați americani în vârstă medie de 26 de ani, la 8,5% dintre ei s-au găsit leziuni aterosclerotice ale arterelor coronare”, a adăugat Prof. Dr. Eduard Apetrei.
Conferință transimsă intergal live pe Internet
Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Cardiologie și Asociația Națională Română de Stroke, împreună cu Academia Română și Academia de Științe Medicale, cu sprijinul companiilor Sanofi, Zentiva și Genzyme. Anul acesta Conferința de Aterotromboză a fost transmisă integral live online, pentru a facilita accesul cât mai multor medici la cele mai recente noutăți științifice privind prevenirea aterosclerozei.
Conferința de Aterotromboză este singura conferință națională dedicată în totalitate acestui proces fiziopatologic, modalităților de prevenire și tratamentului consecințelor sale – bolile cardiovasculare aterotrombotice. Dinamica rapidă a cunoașterii proceselor ce duc în final la apariția plăcii de aterom și eficiența metodelor de tratament ține treaz interesul atât al cercetării științifice din diferite domenii, cât și al practicii medicale”, a declarat Prof. Dr. Eduard Apetrei. “În anul care s-a scurs de la ultima conferință au continuat cercetările privind epidemiologia, mecanismele bolii, evidențierea cât mai precoce a manifestărilor subclinice, prevenirea și tratamentul consecințelor clinice. Astfel de întâlniri științifice au un rol foarte important, reunind specialiști din mai multe arii, co-interesați de subiectul aterotrombozei”, a adăugat Acad. Prof. Dr. Constantin Popa.
Prevenirea aterotrombozei
Ateroscleroza este o afecțiune care se dezvoltă în timp prin depunerea de colesterol însoțită de inflamație la nivelul pereților arterelor, consecința fiind apariția plăcilor de aterom. Plăcile de aterom sunt cauza rigidizării și îngustării arterelor, precum arterele coronare, carotide, periferice. Fisurarea sau ruperea unei plăci de aterom poate duce la formarea unui cheag de sânge cu îngustarea rapidă, chiar blocarea vasului de sânge și apariția accidentelor vasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subită).
Riscul dezvoltării aterotrombozei este influențat de vârstă, predispoziția genetică, dar și de stilul de viață (fumatul, obezitatea, sedentarismul). Prevenirea evenimentelor aterotrombotice și reducerea riscului cardiovascular pot fi realizate prin controlul factorilor de risc (renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, dietă sănătoasă combinată cu scăderea în greutate, activitate fizică practicată regulat), în asociere cu terapii medicamentoase, în cadrul cărora agenții antitrombotici joacă un rol extrem de important.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.