PE – Vot pentru serviciile medicale transfrontaliere

0

Comisia pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European a votat pe 27 octombrie în favoarea reglementărilor care vor facilita asistenţa medicală transfrontalieră în Uniunea Europeană. Doar doi dintre membri au votat împotrivă şi a fost o abţinere. Propunerea ar putea fi adoptată de plenul Parlamentului în iunie 2010.

Noile reguli vor fi în primul rând în favoarea celor 25 de milioane de cetăţeni europeni cu boli rare, care vor putea ajunge la centrele medicale cu experienţa cea mai bună în afecţiunea respectivă. Directiva îi va favoriza şi pe vârstnicii care doresc să locuiască peste hotare, şi pe cei care locuiesc în apropierea graniţelor şi le este mai apropiat un serviciu medical din ţara vecină.

La momentul de faţă numai 1% din cheltuielile publice cu sănătatea la nivel European, respectiv 10 miliarde de euro dintr-un total de 1 000 de miliarde de euro, sunt cheltuite pentru plata serviciilor transfrontaliere. Cel mai mare procent de servicii transfrontaliere decontate se întâlneşte în Luxemburg, 7%, mulţi dintre cetăţenii acestui stat recurgând la serviciile medicale din Franţa sau Germania. Există încă probleme controversate, dar parlamentarii au căzut de acord asupra faptului că pacienţii nu trebuie să ceară acordul autorităţilor din ţara lor pentru a recurge la servicii medicale în alt stat. Nu există încă un acord asupra modului cum se vor deconta aceste servicii, dacă vor fi achitate în avans sau ulterior.  Serviciile de sănătate au fost excluse din Directiva generală a Serviciilor adoptată în 2006, aşa numita Directivă Bolkestein, în ciuda altor reglementări care arată că sunt o activitate economică ca oricare alta, iar legislaţia comunitară se aplică şi în acest domeniu.

Delia Budurcă

About Author

Medica Academica

Leave A Reply