În prima zi de luni de la introducerea cardului naţional de sănătate pe 1 mai, luni, 4 mai, au fost activate, până la ora 13, un număr de 97.170 carduri, comparativ cu 50.167 de carduri activate cu o săptămână în urmă, pe 27 aprilie 2014. Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, aceste date arată că sistemul este funcţional şi că acest instrument “nu a blocat accesul asiguraţilor la serviciile medicale”.
Preşedintele CNAS a punctat faptul că cetăţenii nu vor rămâne fără servicii medicale, iar furnizorii trebuie să le acorde populaţiei, indiferent dacă pacienţii se prezintă cu card sau fără, şi au intrat sau nu în posesia cardului. Autorităţile – Ministerul Sănătăţii şi CNAS – au propus şi au fost adoptate actele normative care reglementează acest lucru, astfel încât furnizorii să nu se teamă că nu le vor fi decontate serviciile medicale. Totuşi, toate aceste servicii vor fi urmărite şi identificate separat.
Potrivit CNAS, astăzi, până la orele 13.00, au fost acordate la nivel naţional, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, 73.246 servicii medicale şi farmaceutice fără accesarea cardului de sănătate şi 43.538 servicii validate cu cardul de sănătate.
La nivelul municipiului Bucureşti, situaţia serviciilor medicale şi farmaceutice acordate până la orele 13.00 se prezintă astfel:
– 3.608 servicii medicale acordate fără card de sănătate, dintre care 2.946 acordate de medicii de familie;
– 3.823 servicii medicale validate cu cardul de sănătate, dintre care 2.277 acordate de medicii de familie.
CNAS monitorizează toate serviciile acordate în afara sistemului cardului de sănătate şi va identifica motivele pentru care cardul de sănătate nu a fost utilizat. În situaţia în care asiguratul nu a intrat în posesia cardului din motive independente de voinţa lui, Casa va face demersurile necesare pentru ca asiguratul să-şi primească cardul în cel mai scurt timp.