Peste 120 de medicamente ar putea dispărea din România ca urmare a noului sistem de calculare a prețurilor

0

IMG_2685Comercializarea a 123 de medicamente din zece arii terapeutice ar putea fi întreruptă ca urmare a aplicării noii metodologii de calcul al prețului medicamentelor care presupune referențierea prețului originalelor la prețul genericelor, au afirmat reprezentanți ai companiilor farmaceutice și ai distribuitorilor de medicamente, în cadrul unui briefing de presă. Metodologia respectivă va fi aplicată de la 1 iulie 2016, iar până la 1 martie companiile vor anunța medicamentele pe care vor continua să le comercializeze.

Prețul medicamentelor se află deja la nivelul minim european, iar raportarea originalelor la generice ar scădea prețul acestor medicamente cu 35% sub minimul european. Măsura va limita și mai mult accesul pacienților la tratament în condițiile în care nu va mai fi rentabilă aducerea pe piață a unor medicamente. În plus, vor crește exporturile paralele, evaluate în prezent la 600 de milioane de euro, iar noile prețuri minim-europene vor influența piețele care iau ca referință România, cum ar fi Polonia, Cehia, Grecia. „Cu fiecare procent cu care prețul scade, crește exportul paralel, iar medicamentul nu ajunge la pacientul român. Statul nu câștigă de pe urma acestei măsuri pentru că oricum compensează un procent de 65% din prețul originalului – la nivelul primului generic,” a spus Călin Gălășeanu, președintele Asociației Române a Producătorilor de Medicamente (ARPIM).

În prezent, 55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă pe piață, iar, în aceste condiții, peste 800.000 de pacienți care suferă de boli cronice s-ar putea confrunta cu discontinuități în tratament, arată un studiu realizat de firma de avocatură DLA Piper asupra portofoliului a 17 companii membre ARPIM. Pacienții cu boli cardiovasculare sunt cei mai afectați – 28 de medicamente din această arie terapeutică riscând să nu mai fie comercializate; de asemenea, medicamente pentru afecțiuni neurologice, endocrinologice, respiratorii, oncologice și dermatologice ar putea dispărea de pe piață.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.