Peste 3,8 milioane de pacienţi și-au activat Dosarul Electronic de Sănătate

0

Până în prezent, mai mult de 3,8 milioane de pacienți și-au iniţializat Dosarul Electronic de Sănătate. La aceste dosare au participat cu informaţii peste 6.200 de medici, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu ocazia aprobării Proiectului de Hotărâre de Guvern care cuprinde  normele metodologice privind modalitatea de utilizare și completare a Dosarului Electronic de Sănătate (DES) al pacientului.

Informaţiile din dosarul electronic de sănătate sunt  structurate în cinci module.  Modulul “Sumar de urgenţă” este accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului și conține informații precum RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum şi orice alte informaţii pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în “Sumarul de urgenţă”.  Modulele “Istoric medical”, “Antecedente declarate de pacient” , “Documente medicale” şi “Date personale”, accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor.

DES al pacientului conţine informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. El este sigurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori doreşte și care poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

“Dosarul Electronic de Sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât  şi sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid şi mai precis consultând acest dosar şi  nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata  dublelor investigaţii. Atunci când medicul va vedea în  dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând  setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigaţii suplimentare sau mai amănunţite,  necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiţi astfel,  vor fi utilizaţi în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevarat nevoie”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea Dosarului Electronic de Sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până  în luna decembrie 2015, va  continua direcţia deschisă prin proiectul iniţial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătăţirea actului medical, prin consolidarea la nivel naţional a datelor medicale ale tuturor pacienţilor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.