Peste 400.000 de dolari – finanţare americană pentru telemedicina românească

0

Ministerul Sănătăţii a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare 422.786 de dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale, izolate. Acordul de finantare a fost semnat astazi de către Duane Butcher, adjunctul şefului Misiunii Diplomatice SUA şi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

“Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

România are o experienţă de noua ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. Sistemul actual priveşte, în special, relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Tg. Mureş, în prezent se testează al treilea nod de telemedicnă (la Iaşi) prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei. Sistemul poate fi aplicat şi cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.