Peste 60% dintre parinti dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului, arata un studiu realizat recent de catre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), initiativa care face parte din campania de responsabilitate sociala “Medicamentele nu sunt bomboane”, organizata cu sprijinul Ministerului Sanatatii.
Mai mult de jumatate dintre parintii participanti la studiu au spus ca in ultimele sase luni au dat medicamente celui mic fara sa consulte inainte medicul pediatru. Simptomele care ii fac pe parinti sa recurga de cele mai multe ori la automedicatie sunt tusea, febra, nasul infundat sau durerile in gat. Cel mai invocat motiv pentru care parintii nu merg intai la medic (mentionat de 74% dintre persoanele participante la studiu) este experienta anterioara, parintii aplicand acelasi tratament recomandat candva de medic pentru simptomele respective, urmat de lipsa timpului si de faptul ca, dupa parerea lor, stiu deja ce medicamente sunt benefice copiilor.
“Studiul ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate sociala Medicamentele nu sunt bomboane care se va desfasura in perioada aprilie-decembrie 2012 si se adreseaza tuturor parintilor, bunicilor si celor care se ocupa de cresterea unui copil. Ne vom intalni cu acestia pe tot parcursul anului, in cadrul evenimentelor pe care le vom desfasura, dar ii invitam sa acceseze si pagina online medicamentelenusuntbomboane.ro pentru mai multe informatii despre fenomenul automedicatiei”, a spus Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.
Femeile de varsta medie cu studii superioare sunt mai predispuse sa ofere medicamente copiilor fara sa mearga inainte la un consult medical, in special mamele care au copii cu varsta de peste sase ani. Bunicii, pe de alta parte, sunt mai atenti la automedicatie, fiind totodata mai informati cu privire la efectele secundare ale medicamentelor si constientizand ca trebuie sa consulte medicul inainte de a administra un tratament copilului, arata studiul ARPIM. Analgezicele, antitusivele si antibioticele, dar si vitaminele administrate preventiv sunt cateva dintre categoriile de medicamente pe care parintii le dau celor mici fara a cere sfatul unui specialist.
“In ultimii zece ani se scrie o noua patologie, legata de interactiunile medicamentoase. Ficatul si rinichii sunt organele cele mai afectate de aceste interactiuni. Suferim de o acuta lipsa de timp si de multe ori problema apare de la medicina “by request” , adica solicitarea din partea pacientului de a-i fi eliberata o anumita reteta. De multe ori se intampla ca cel mic sa ia tratamentul cateva zile, sa se simta mai bine, moment in care parintii ii intrerup tratamentul si pastreaza medicamentele ramase – este o problema de aderenta la tratament. De asemenea, dupa ce o cura medicamentoasa este finalizata, pastilele trebuie aruncate, nu pastrate. Un exemplu de complicatii ca urmare a tratamentului incorect este legat de tuberculoza. Daca cei mici nu sunt tratati corect, apare multirezistenta la medicamente. Tratamentul care se aplica in acest caz este mult mai toxic pentru ficat si dureaza pana la doi ani”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii studiului.
Studiul a fost realizat la nivel urban, cu participarea a 601 respondenti. Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale prezente in Romania. Impreuna, acestea realizeaza peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanesti.