Peste 600 mii de femei au participat la screeningul pentru cancerul de col uterin. Au fost depistate 1312 de leziuni maligne

0

De la lansarea Programului Naţional de screening pentru cancerul de col uterin, în iunie 2012, până în martie 2014 un număr de 606.132 femei au beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. La peste 32 600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1312 au fost depistate leziuni maligne.

Programul Naţional de depistare a cancerului de col uterin va continua şi în acest an, prin implementarea programului urmărindu-se depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

“Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Foarte important pentru noi este şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Programul gratuit al MS se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu al femeii.

În cadrul acestui program există un număr 97 de reţele unde se recoltează probe pentru testarea Babeş-Papanicolau. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, femeia trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.

Programul beneficiază de un buget de peste 13 milioane lei şi este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.