Peste jumătate dintre pacienții cu psoriazis suferă de anxietate din cauza marginalizării

0

 

Depresia este cel mai comun simptom psihiatric asociat cu psoriazisul în condițiile în care pacienții au o viață socială redusă și probleme în găsirea unui loc de muncă. Conform unui studiu recent realizat în rândul pacienţilor cu psoriazis, 89% dintre aceştia se simt ruşinaţi cu privire la modul în care arată, 58% suferă de anxietate din cauza bolii, 42% nu au încredere în ei, iar 24% se luptă cu depresia. Pe de altă parte, 26% dintre ei au declarat că boala le-a afectat viaţa de familie, iar 44% au întâmpinat dificultăţi la serviciu, se arată într-un comunicat de presă care anunță campania „Doar optimismul e contagios!” , desfășurată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) pe tot parcursul anului 2013, cu sprijinul Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

“Recomandăm pacienților să se adreseze medicilor încă de la primele semne ale bolii, întrucat această afecțiune poate să fi ținută sub control cu tratamentul potrivit urmat neîntrerupt. Reamintesc și faptul că starea de spirit a pacienților este foarte importantă. Familia și cei din jurul persoanelor cu psoriazis trebuie să le acorde tot sprijinul, ajutându-i astfel să-și păstreze starea de spirit pozitivă și să poată duce o viață normală”, afirmă Dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Română de Dermatologie (SRD).

Psoriazisul nu se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin atingere sau orice altă formă de contact, subliniază  Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și pacient cu psoriazis, adăugând că este important ca cei din jur să se comporte normal cu persoanele care suferă de psoriazis pentru acestea trebuie să suporte deseori nu doar povara bolii, ci și reacțiile celor din jur.

În cadrul campaniei, cântăreața Delia Matache, care sprijină pacienții cu psoriazis a lansat  videoclipul piesei „Ia-mă de mână”, dedicat luptei pe care aceștia o poartă în fiecare zi cu ei înşişi, dar și cu discriminarea şi prejudecăţile celor din jur.

„Am primit cu sufletul deschis propunerea celor de la APAA de a susține prin această melodie bolnavii de psoriazis și lupta lor zilnică, mai ales că am o prietenă care suferă de această boală şi ştiu cu ce probleme se confruntă în fiecare zi. Nu puține sunt situațiile de viață când este marginalizată sau chiar exclusă de către ceilalţi, ceea ce sunt convinsă că li se întămplă şi altor persoane cu psoriazis. Prin această piesă vreau sa transmit tuturor mesajul că sunt alături de pacienți, pe care îi îndemn să fie optimişti şi să nu lase prejudecăţile celorlalți să-i împiedice să aibă o viaţă normală”, declară Delia.

Melodia „Ia-mă de mână” a fost lansată în toamna anului 2012, iar versurile au fost compuse de către pacienţii cu psoriazis, care au fost selectaţi dintre 160 de persoane participante la un concurs desfăşurat pe pagina de Facebook a APAA.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.