Peste un milion de lei pentru medicamentele oncologice

0

Proiectul de buget pentru anul 2013 prevede sume care depăşesc un milion de lei pentru asigurarea medicamentelor oncologice în cadrul Programului naţional de oncologie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, care menționează că, de la începutul lunii martie, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere specificul curativ al acestuia.

În ceea ce priveşte continuitatea aprovizionării cu medicamente oncologice care nu se mai produc sau nu mai prezintă interes comercial, Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească soluţii, se arată în comunicat.
Conform datelor transmise de către Compania Naţională Unifarm, prin care statul achiziționează medicamente, în prezent, din cele 24 de medicamente apreciate ca deficitare, un număr de 14 medicamente, cum ar fi Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum, există în stoc, fiind achiziţionate prin procedura de nevoi speciale. De asemenea, trei dintre acestea vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul acestei luni (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar). Pentru restul, negocierile se află în fază avansată.

Spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Compania Unifarm. Compania a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente şi modalitatea de contractare, se specifică în comunicat.

După aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sănătăţii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o sumă cuprinsă între 500 000 şi 1000000 euro, pe care Unifarm să o utilizeze în achiziţionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului financiar între plata făcută la furnizor, în avans, la cumpărare sau la 30 de zile, şi decontarea serviciilor medicale de către casele de asigurări la 210 zile.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.