PET-CT și endoprotezare pentru pacientele cu cancer mamar, incluse în Programul Național de Oncologie

0

Pacientele care suferă de cancer mamar vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente şi la reconstrucţie mamară prin endoprotezare, în baza Hotărârii de Guvern adoptată ieri de Executiv, care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014.

“Am spus că vom face totul pentru a facilita accesul la medicaţie, analize şi intervenţii de refacere de ultimă generaţie pentru pacientele cu această boală. Am reuşit prin Hotărîrea de Guvern adoptată astăzi să dăm pacientelor afectate de această formă de cancer posibilitatea de a beneficia de investigaţii, medicaţie şi operaţii de reconstrucţie”, a declarat azi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Noua hotărâre prevede reincluderea investigaţiei PET-CT (scanare de înaltă rezonanţă pentru depistarea şi stadializarea cancerului) şi introducerea reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în Programul Naţional de Oncologie.

Reconstrucție mamară pentru 800 de paciente și investigații PET-CT pentru alte 3.000

Astfel, 800 de femei vor beneficia de reconstrucţie mamară, bugetul alocat fiind de 2,52 milioane lei. Aproximativ 3.000 de paciente vor efectua investigaţii PET-CT, în baza sumei totale alocate de 12 milioane de lei. Banii aparțin bugetului alocat pentru derularea Programului Naţional de Oncologie.

De asemenea, prin Hotărârea de Guvern adoptată este completat articolul 23 din HG nr. 124/2013, care reglementează acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis,  adăugând medicamentul corespunzător DCI-ului Trastuzumabum, medicament care poate fi administrat subcutanat, în regim ambulator, spre deosebire de alte medicamente care pot fi administrate doar intravenos în spital.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.