Compania farmaceutică Pfizer va intra în domeniul terapiei genetice, semn că tehnicile de corectare a genelor ar putea da în sfârșit rezultate, notează Reuters. Producătorul american de medicamente a anunțat că va stabili o platformă de terapie genetică pentru a studia posibile tratamente și s-a asociat cu firma de biotehnologie Spark Therapeutics pentru a dezvolta un tratament pentru hemofilie.
Programul va începe studiile clinice pentru hemofilia B în prima jumătate a lui 2015. Cercetările Pfizer în domeniul terapiei genetice vor fi conduse de prof. Michael Linden, de la King’s College London, director al University College London Gene Therapy Consortium.
Terapia genetică a trecut prin mai mult de 20 de ani de experimente, însă cercetările au fost ținute pe loc de o serie de nereușite și de probleme legate de siguranță. În prezent, oamenii de știință au rezolvat câteva din problemele existente și se apropie de faza clinică, prima terapie genetică realizată în Vest urmând să fie lansată în Germania pentru a trata o boală de sânge foarte rară.
Alte companii farmaceutice care au intrat în domeniu sunt Bayer care s-a asociat anul acesta cu Dimension Therapeutics pentru dezvoltarea unei terapii genetice, Novartis care a creat un departament de terapii celulare și genetice și Sanofi care are deja o colaborare pe termen lung cu Oxford BioMedica.