Piața farmaceutică, în stagnare

0

Piaţa farmaceutică înregistrează o evoluţie stangnată în absenţa actualizării de compensate, ba chiar a înregistrat o scădere uşoară – de 1,5% – în primul trimestru al anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim România.

“Evoluția din trimestrul 1 a fost sub aşteptări, pe fondul unei ierni mai calde decât de obicei, ceea ce a dus la scăderea pieței, atât la nivelul ultimului trimestru, cât şi la nivelul ultimelor 12 luni. Pentru anul 2014, în condiţiile în care lista de medicamente compensate nu a fost actualizată, revizuim prognoza anuală, de la creştere de +2,7% la uşoară scădere, de -0,3% în lei”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim Romania.

Potrivit raportului, valoarea medicamentelor eliberate către pacienți în România a atins nivelul de 3,01 miliarde lei la preț de distribuție în primul trimestru al anului 2014, în scădere cu 1,5% comparativ cu trimestrul 1 al anului 2013.

Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,12 miliarde lei, în scădere cu 2,2%, cele fără prescripție (OTC) au atins o valoare de 0,49 miliarde lei, în creștere cu 2,4%, iar segmentul de spital a atins 0,40 miliarde lei, în scădere cu 2,3% față de trimestrul 1/2013.

Pe arii terapeutice cuvântul de ordine este stagnarea, variaţiile, în plus sau în minus, fiind mai mici sau în jur de 5%.

În clasamentul companiilor conduce Roche, urmat în ordine de Sanofi, Novartis, Servier, Pfizer, GSK, Ranbaxy, Merck & Co, AstraZeneca şi Krka. Primele zece companii însumează 49,3% din valoarea pieţei, iar primele 20 de companii înseamnă 70% din valoarea pieţei.

Studiul Pharma & Hospital Report, care analizează evoluţia pieţei farmaceutice, este realizat în România începând din 1996.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.