Poluarea pe termen scurt crește riscul de aritmie

0

O echipă de cercetători din cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine a analizat date strânse din Anglia și Țara Galilor între 2003 și 2009 despre legătura dintre problemele cardiovasculare și expunerea pe termen scurt la poluarea aerului, ajungând la concluzia că acest factor este asociat aritmiei și apariției hematoamelor în plămâni. Studiul a fost publicat în jurnalul medical Heart, citat de BBC News.

Cea mai puternică legătură a fost identificată la femeile de peste 75 de ani, a subliniat Dr Ai Milojevic,  cercetătorul aflat la conducerea proiectului.

“Studiul nostru a găsit dovezi ale efectelor poluării aerului asupra aritmiei, însă nu am putut proba o legătură clară cu infractul miocardic și atacul cerebral, fenomene care reprezintă cea mai periculoasă consecință a formării cheagurilor de sânge”, a spus acesta. „Am observat, însă, că persoanele mai în vârstă și pacienții spitalizați cu boală cardiacă ischemică cronică sau cu aritmie sunt în special afectați de acest factor de risc”, a adăugat  Milojevic.

Comentând asupra articolului din Heart, Fundația Britanică a Inimii a afirmat că au existat și alte studii care au demonstrat că poluarea aerului ar putea înrăutăți problemele cardiace și circulatorii deja existente, în special la categoriile de pacienți mai vulnerabile și că mai este încă nevoie de cercetări suplimentare.

Șapte milioane de oameni au decedat ca rezultat al poluării aerului în 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.