Populația globului cântărește 287 de milioane de tone

0

Populația globului cântărește 287 de milioane de tone, dintre care 15 milioane de tone sunt datorate persoanelor supraponderale, iar 3,5 milioane celor obeze, arată un studiu al London School of Hygiene and Tropical Medicine care a folosit datele Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Greutatea medie la nivel global a fost stabilită la 62 kg, însă pe continentul nord-american care are cea mai ridicată greutate a populației din lume, oamenii cântăresc în medie 80 kg. America de Nord deține doar 6% din populația lumii, în schimb obezitatea locuitorilor face ca acest continent să reprezinte 34% din greutatea planetei. Pe continentul nord-american, o tonă de masă corporală umană corespunde la 12 adulți. Prin contrast, Asia deține 61% din populația lumii și doar 13% din greutatea corporală cauzată de obezitate la nivel mondial.
Dacă toate țările ar avea același index al masei corporale ca Statele Unite, greutatea populației ar crește cu 58 de milioane de tone, echivalentul a încă 935 de milioane de oameni. Se așteaptă ca populația Statelor Unite să crească de la 310 milioane în 2010 la 403 milioane până în 2050, cea mai importantă cauză fiind imigrarea. Dacă luăm în considerare faptul că imigranții adoptă alimentația și stilul de viață al populației gazdă, ne putem aștepta ca lor masa corporală să crească, menționează cercetătorii.
Dacă toți oamenii ar fi la fel de slabi ca japonezii, populația lumii ar fi mai ușoară cu 14,6 milioane de tone
În Africa and Asia, populația urbană crește mult mai rapid decât cea din mediul rural, ceea ce va avea implicații și asupra masei corporale medii. În Asia, o tonă de masă corporală corespunde la 17 adulți. Indicele masei corporale în Japonia este, în medie, de 22,9. Dacă toate țările ar avea aceeași distribuție a indicelui masei corporale ca în această țară, biomasa totală ar scădea cu 14,6 milioane de tone, o reducere cu 5% a biomasei globale, ceea ce ar diminua necesarul de energie cu 59 de kcal pe zi de fiecare adult – echivalentul necesarului de energie a 107 milioane de adulți. Biomasa cauzată de obezitate ar fi redusă cu 93%.
“Studiul nostru subliniază faptul că este important să se ia în considerare masa corporală, nu doar numărul de locuitori ai planetei când se evaluează impactul ecologic al unei specii, în special la oameni”, a explicat Sarah Walpole, coordonatorul studiului. Profesorul Ian Roberts a adăugat că, deși toată lumea este de acord că, la nivel mondial, creșterea populației amenință mediul înconjurător și sustenabilitatea, studiul de față evidențiază că și creșterea în greutate a populației este o amenințare majoră.
Cercetarea s-a bazat pe datele OMS din 2005, ceea ce înseamnă că reprezintă o subestimare a situației din prezent. Populația lumii continuă să crească în greutate, previziunile ONU fiind că până în 2050, aceasta va ajunge la aproape 9 miliarde de oameni, de la 7 miliarde, cât este estimată la momentul actual.
Până la jumătate dintre caloriile din alimentație sunt arse în timpul activității fizice. Creșterea masei corporale înseamnă și creșterea necesarului de energie, având în vedere că este nevoie de mai multă energie pentru a mișca un corp greu. Chiar și în repaus, o persoană mai corpolentă consumă mai multe calorii decât una suplă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.