Practică la medicină susținută din fonduri europene

0

Asociația ”Centrul Român de Inițiative”(CRI), Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București și Dental Profile 2000 oferă pentru 360 de studenți la medicină posibilitatea de a face practică în locații semnificative pentru formarea lor prin intermediul proiectului finanțat prin fonduri europene – „PRESMED – PRactică Europeană pentru Studenții la MEDicină”.  Alături de stagiile de practică, proiectul cuprinde și vizite de studiu, activități de consiliere în carieră, tipărirea unui ghid de orientare profesională a viitorilor medici.

« Această acţiune ține de normalitate”, a spus, în cadrul conferinței de presă, Prof. Univ. Dr. Ioan Lascăr, Președintele Colegiului Medicilor București, Șef Clinică Chirurgie Plastică – Microchirurgie reconstructivă – Spitalul Clinic de Urgență București; Prorector științific al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.   „Practica de vară pentru studenții la medicină oferă prilejul contactului direct cu pacientul.  Într-o primă etapă, respectiv în anul I, studenții sunt îndrumați de către cadrele didactice în vederea dezvoltării abilității de comunicare cu pacientul, adică învață ABC-ul întocmirii unei anamneze corecte, care reprezintă baza informațională pentru stabilirea unui diagnostic clinic inițial și constituie fundamentul pentru structurarea strategiei de evaluare paraclinică”, a explicat acesta.

Răzvan Daraban, președintele Asociației Centrul Român de Inițiative, a spus că PRESMED reprezintă doar un proiect pilot, ONG-ul pe care îl reprezintă urmând să aplice pentru finanțare cu un proiect silimar care presupune stabilirea unui parteneriat cu universitățile de medicină și cu angajatori din străinătate, în perioada 2014-2020.  „Am avut proiecte prin care elevi ai școlilor post-liceale sanitare au participat la stagii de pregătire în țări ale Uniunii Europene, cum ar fi Spania, Belgia, Irlanda și acestea i-au ajutat foarte mult să se dezvolte”, a explicat Daraban.

Selecția studenților va fi realizată de profesorii UMF “Carol Davila”; din cei 350 care vor începe pregătirea în această vară, 200 vor fi studenți de anul I și II, iar 160 – din anul III și IV.

« Mediul privat este foarte deschis la găzduirea stagiilor de practică pentru că acest fapt produce și firmelor unele avantaje, însă practica ar trebui plătită – România poate suporta să ofere fiecărui student care face practică un salariu minim de 200 de euro. Dacă nu găsim studenților locații unde să facă practică înseamnă că specializarea pe care o urmează nu se mai caută și nu ar trebui să mai fie subvenționate locuri în învățământ”, a spus Anton Hadăr, vicepreședintele Senatului pentru Universitatea Politehnică, prezent la eveniment.

În completarea stagiilor de practică, vizitele de studiu aferente proiectului vor fi găzduite de unități precum: o clinică medicală, un laborator de cercetare, o sală de operație din spital, un centru de radio-diagnostic, un centru de radioterapie oncologie, un laborator de histopatologie, un laborator de analize medicale, o unitate de primiri urgente, o secție de anestezie și terapie intensivă și o expoziție de produse și echipamente medicale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.