Premieră în sistemul medical privat: gemeni născuți la 24 de săptămâni, supraviețuiesc și evoluează favorabil

0

Doi bebeluși gemeni, născuți la 23 de săptămâni și 6 zile în urmă cu trei luni au supraviețuit și au avut o evoluție favorabilă, îngrijiți în  secția de neonatologie a Spitalului Băneasa, din cadrul rețelei private de sănătate Regina Maria. Cazul este considerat o premieră pentru sistemul medical privat din țară.

Copiii născuți prematur, în cazul de față la 23 de săptămâni și 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. De aceea, este foarte important să fie supravegheați și îngrijiți constant.  Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poți interveni și salva viețile a doi bebeluși cât palma. Mulțumirea mea este că mămica și gemenii au avut la dispoziţie în Spitalul Băneasa o echipă de medici și asistente cu pregătire specială în Secția de Terapie Intensivă Neonatală  care le-au putut oferi tratamentul potrivit, dar şi o aparatură medicală performantă şi infrastructura necesară pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire. Toate acestea, alături de puterea celor doi bebeluși, au făcut ca ei să trăiască astăzi și să fie acasă, în sânul familiei ” –  a declarat Dr. Mădalina Dobrescu, medic specialist neonatolog.

Sarcina respectivă a fost urmărită într-o altă maternitate privată, dar, după ruperea prematură a membranelor la 23 de săptămâni, practic la limita de viabilitate a fătului, a fost necesar transferul mamei într-un spital cu Secție de Terapie Intensivă Neonatală, se arată într-un comunicat de presă.  

Unul dintre aspectele esențiale care ne preocupă este să ne asigurăm că nou-născutul respiră adecvat”, ne-a spus Dr. Dobrescu. „Ambii frați s-au născut cu un sindrom sever de detresă respiratorie, o condiție în care plămânii sunt imaturi și nu produc suficient surfactant. Surfactantul este o substanță care menține plămânii destinși, deci capabili să realizeze funcția de respirație. Unul dintre frați a necesitat reanimare la naștere, iar celălalt a fost intubat curând după naștere. Le-am administrat intratraheal surfactant și au fost susținuți respirator cu ventilație mecanică, inițial. Deși necesară în astfel de cazuri, ventilația mecanică în sine poate produce complicații, mai ales în cazul prematurilor și de aceea este esențial să respectăm fiziologia respirației. După 6 zile de ventilație mecanică, a fost posibilă schimbarea suportului respirator cu un sistem mai „blând” de menținere a alveolelor pulmonare deschise – „bubble CPAP”, un sistem prin care se administrează pe măscuță nazală un amestec de aer și oxigen în flux continuu, cu același scop de a facilita schimburile de oxigen și dioxid de carbon. Acesta a fost necesar aproximativ 3 săptămâni, ulterior s-a administrat un supliment minim de oxigen pe canule nazale timp de aproape 2 luni”,  a completat Dr. Dobrescu.

Pentru evoluția favorabilă a gemenilor au fost, de asemenea, foarte importante: monitorizarea permanentă și corecția tulburărilor și dezechilibrelor care pot să apară, transfuzii repetate cu produse de sânge pentru corectarea tulburărilor de coagulare și a anemiei, tratamentul infecțiilor, asigurarea accesului vascular – linii venoase periferice și centrale prin montarea de catetere ombilicale și percutane pentru administrarea tratamentelor și a soluțiilor nutritive.

În contextul fragilității generale a unui prematur de 600g, un subiect cu totul special îl constituie inițierea precoce a alimentației cu lapte matern, pentru întreținerea funcțiilor tubului digestiv și pentru protecția împotriva infecțiilor. În cazul prematurilor, toleranța digestivă este imprevizibilă și perioada în care se ajunge la o alimentație orală suficientă pentru creșterea și devoltarea normală a copilului este de obicei de câteva săptămâni”, a menționat Dr. Dobrescu.

După 3 luni de îngrijiri speciale, cei doi frați au putut pleca acasă. La  13 săptămâni de viață (ajunși astfel la vârsta de 37 de săptămâni, când ar fi trebuit să se nască dacă sarcina ar fi decurs normal), cântăresc aproape 2500 de grame, sug la sân și au un tonus și o reactivitate normale pentru vârsta corectată.

 

Rata de prematuritate în Spitalul Băneasa, cu 15% mai mare față de media națională

Analiza cazurilor din ultimul an din Spitalul Băneasa relevă o rată a prematurității de 15%, mai mare cu 5 puncte procentuale decât media medicală la nivel național. Procentul este rezultatul adresabilității crescute privind sarcinile cu risc de naștere prematură. „Echipa de profesioniști, aparatura de ultimă generație, condițiile excelente de acomodare, dar și rezultatele extraordinare obținute constant în Secția de Neonatologie și cea de Terapie Intensivă Neonatală sunt elemente care fac din Spitalul Băneasa o alegere firească pentru mamele care au sarcini complicate sau cu risc crescut” – a declarat  Dr. Mihaela Scheiner, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Băneasa.

În ceea ce privește preferințele medicilor ginecologi pentru maternitățile private, un studiu recent realizat de Millward Brown (Studiul „Gynecologists’ trust” derulat în luna aprilie, 2014) a relevat faptul că Spitalul Băneasa este prima opțiune a acestora din sistemul privat atunci când au de asistat o sarcină cu grad înalt de risc. 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.