Premieră medicală de nivel național, în mediul privat: Tratament citostatic fără efecte adverse

0

 

Pacienții români cu cancer hepatic au acum la dispoziție un nou tratament pe care specialiștii îl consideră cel mai eficient, exceptând transplantul hepatic, în tratarea acestei afecțiuni care reprezintă cea de-a treia cauză a mortalității prin cancer în lume. Chemboembolizarea transarterială (TACE) cu particule TANDEM se realizează doar în sistemul privat, în Clinica de Angiografie și Terapie Endovasculară Hemodinamic, iar prețul unei proceduri, de 8.000 de lei, este prohibitiv pentru majoritatea pacienților cărora le rămâne opțiunea spitalelor de stat unde se practică chimioterapia sistemică și chemoembolizarea clasică. Specialiștii în domeniu și reprezentanții pacienților prezenți la evenimentul care a anunțat demararea cu succes a acestui gen de tratament în România au subliniat importanța negocierii cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru ca această procedură să fie introdusă în Programul Național de Sănătate, cu atât mai mult cu cât studiile estimează că până în 2030 numărul de persoane care vor dezvolta ciroză sau cancer hepatic se va dubla.

“Cercetările medicale arată că această metodă, exceptând chirurgia de transplant hepatic, a generat cele mai favorabile rezultate. Secretul ar fi, în primul rând, să prindem bolnavul în stadiile corespunzătoare, în al doilea rând, să ai aparatura necesară și un agent hemoembolizant bun și în al rând, să ai oamenii. Degeaba ai pacientul, aparatura, dacă nu ai artistul – pentru că este vorba de artă – cu răbdare, fiecare firișor de arteră din jurul tumorii este blocat după care se injectează substanță în vasul care hrănește tumora. Tumorile hepatice au un călcâi al lui Ahile – sunt înfometate de hrană, de sânge și dacă se elimină aprovizionarea cu sânge, se ofilesc și devin cicatrici. Deprinderea procedurii presupune ani de muncă și un talent de sculptor – patru-cinci ani de experiență și de lucru zilnic.

Tragedia este că după ce le predăm studenților, îi scoatem rezidenți, deprind metoda, ne părăsesc și beneficiază alte zone geografice de talentul lor”, a spus prof. dr. Mihai Voiculescu, șeful Clinicii de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Procedura se bazează pe administrarea directă intraarterială a medicamentelor citotoxice care distruge țesutul tumoral, iar noutatea adusă de Clinica Hemodinamic este utilizarea unui alt material chemoembolizant, cu o eficiență mai mare. “Este o procedură ultraselectivă pentru leziunea pe care vrem să o tratăm de aceea efectele adverse ale procedurii sunt foarte reduse comparativ cu procedura clasică atunci când nu aveam posibilitatea să ajungem atât de țintit la leziune. Microparticule de 100 de microni încărcate cu doxorubicină, substanța citostatică, sunt injectate prin cateter, blocând vasele de sânge și eliberând lent citostaticul, asigurând un efect distructiv al nodului care ține aproape două săptămâni”, a explicat dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie, imagistică medicală, Institutul Clinic Fundeni care a realizat procedura în cadrul clinicii Hemodinamic.

 

Efecte adverse minime comparativ cu tratamentul citostatic clasic

Avantajul procedurii este că, deși se administrează o doză mare de citostatic, efectele adverse precum căderea părului, greață, stare generală proastă, sunt minime pentru că substanța se administrează doar în nodul, nu ajunge în circulația sistemică și acționează timp de două săptămâni întrucât particulele sunt eliberate lent, spre deosebire de procedura clasică, unde în 24 de ore era eliberată în organism întreaga cantitate de citostatic.

“La Spitalul Sf. Ioan s-a încercat în urmă cu mai mulți ani procedura TIPS – practicarea unui scurtcircuit între vena portă și venele suprahepatice pentru a învinge barajul portal din interiorul ficatului. Dr. Mugur Grasu, la Fundeni a făcut parte din echipa româno-italiană care a executat în România mai multe astfel de proceduri. Foarte probabil, pe agenda viitoare a echipei se va găsi reluarea TIPS-ului. Din diverse motive, unul dintre acestea fiind numărul mare de bolnavi cu cancer hepatic, dumnealor s-au orientat către chemoembolizări, acestea realizându-se frecvent și cu mare succes la Fundeni. Clinica Hemodinamic vine în premieră cu utilizarea unui alt material chemoembolizant, de o altă factură, cu o eficiență mai mare. Microsferele care embolizează ascund în interiorul lor un produs net superior lipiodolului care era inert din punct de vedere chimic și adriamicinei. Metoda vine cu două elemente de noutate și de randament terapeutic crescut care înseamnă mai puține zile de spitalizare, mai puține reintervenții, distrugerea mai eficientă a formațiunii”, a spus prof. dr. Mihai Voiculescu.

Vasile Barbu, secretar general, Alianța pentru Sănătate a subliniat că intenționează să deschidă un dialog cu Ministerul Sănătății, CNAS și alte asociații de pacienți pentru găsirea unei soluții de finanțare a procedurii. “Tratamentul nu este chiar atât de scump dacă îl comparăm cu terapia normală și cu costurile sociale ale bolii. Trebuie să facem presiuni ca această tehnică să fie adoptată și de spitalele de stat, nu doar de cele particulare, pentru că, într-adevăr, costurile sunt mari, dar sunt și justificate. Trebuie să eliminăm discriminarea față de pacienții europeni și să avem egalitate de șanse, așa cum frumos sună, dar în România nu se întâmplă”, a afirmat Vasile Barbu.

Prețul procedurii este determinat de costul particulelor utilizate, a explicat dr. Mugur Grasu. Comparativ cu costul aceleiași proceduri realizate în străinătate, prețul din România, de 1800 de euro (8.000 de lei), este foarte avantajos, a subliniat prof. dr. Mihai Voiculescu. Dacă procedura este realizată corect, un nodul de 3 cm poate fi neutralizat într-o singură ședință. “Se calculează volumul tumorii, pornind de la acesta se stabilește care va fi cantitatea de material injectat. La ora actuală, este poate cel mai frumos exemplu de terapie personalizată – fiecărui bolnav i se stabilesc locul, numărul de ședințe, cantitatea de microsfere, tipul de microsfere”, a spus prof. dr. Voiculescu. Tratamentul mai poate fi aplicat și în cazul metastazelor de la cancere colorectale, însă pacientul este nevoit să realizeze și chimioterapia sistemică recomandată de medicul oncolog și ar avea nevoie de mai multe ședințe din cauza numărului mare de leziuni, au spus specialiștii.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.