Premieră medicală în România – intervenție cu laser în uterul mamei salvează mâna copilului

0

                                                     

Mâna unui bebeluș nenăscut diagnosticat cu o anomalie congenitală rară a fost salvată printr-o intervenție cu laser în uterul mamei, în cadrul Spitalului Băneasa, aparținând rețelei private de sănătate Regina Maria.  Intervenția a fost realizată în săptămâna a 26-a de sarcină,  iar copilul și-ar fi putut pierde mâna dacă nu ar fi fost operat la timp.

Premiera pentru România din domeniul chirurgiei fetoscopice fetale a fost realizată de către Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, unul dintre medici din țară care efectuează operații intrauterine, potrivit unui comunicat de presă.

“Sarcina a decurs absolut normal până în luna a treia, când am aflat de la medicul meu curant din Craiova că există o problemă. Ecografia a evidențiat o bridă amniotică, o bandă fibroasă care ar fi putut să se înfășoare strâns în jurul mâinii sau piciorului copilului. M-am speriat în primul moment, însă imediat am început să mă gândesc la soluții. Nu știam ce să cred, mai ales că ceea ce aflasem era de-a dreptul înfricoșător, deoarece bebelușul s-ar fi putut naște cu malformații”, a spus mama Anastasiei, perfect sănătoasă, născută la 37 de săptămâni.

În Spitalul Băneasa se derulează Programul de Medicină Materno-Fetală care oferă o expertiză avansată pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut.

„Echipa noastră de specialişti a efectuat până în prezent următoarele tipuri de intervenţii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, şunturi vezico-amniotice şi şunturi toraco-amniotice, fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat, fotocoagulare de valvă posterioară, cele mai multe proceduri fiind efectuate în premieră în România.” a spus Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.

Brida amniotică este o anomalie congenitală rară care apare atunci când amnionul, membrana internă a sacului amniotic în care se dezvoltă fătul, se rupe. Apar benzi fibroase care se pot înfășura strâns în jurul copilului, cu afectarea circulației din zona respectivă. Mâinile și picioarele sunt porțiunile cele mai lezate, însă brida amniotică poate deteriora fața, brațele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Efectele pot varia, de la apariția unor șanțuri la nivelul pielii, până la deformarea severă sau chiar amputația membrului respectiv. Cauza formării bridelor amniotice nu este pe deplin cunoscută și se consideră că acestea apar din întâmplare. Nu există o cauză genetică, astfel încât probabilitatea să apară la o sarcină următoare este foarte mică. Deoarece bridele amniotice sunt subțiri, pot fi identificate cu greutate la ecografia prenatală și multe cazuri sunt diagnosticate la naștere. De aceea, incidența estimată variază larg, între 1:1.200 si 1:15.000 de nou-născuți.

 

În cazurile severe, chirurgia fetală poate fi singura opțiune. Acest tip de intervenție chirurgicală este efectuată când fătul se află încă în uterul mamei și este indicată atunci când există riscul de deces al fătului sau, mult mai frecvent, atunci când există amenințarea de amputație a unui membru. Intervenția laser pentru îndepărtarea bridelor amniotice se efectuează sub ghidaj ecografic și presupune inserția unui fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică. Fetoscopul permite examinarea directă a bridelor și a locului unde acestea sunt atașate.

Odată ce benzile sunt identificate, medicul folosește un fascicul laser pentru a le tăia, reducându-se astfel imediat presiunea exercitată asupra ariei afectate. Astfel, copilul va avea o șansă mai bună pentru vindecarea și dezvoltarea ulterioară normală a zonei afectate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.