Premiul Lasker DeBakey pentru cercetare medicală, acordat inventatorului implantului auditiv cochlear

0

Prof. Graeme Clark din cadrul Universitatii din Melbourne, inventatorul implantului cohlear cu multicanale, a primit premiul Lasker DeBakey 2013, ce se acordă anual celei mai bune cercetări medicale. Invenția sa este un dispozitiv ce redă auzul persoanelor cu surditate profundă, și a ajutat deja peste un milion de pacienți în întreaga lume.

Premiul Lasker este considerat ,,Nobelul american”, distincțiile fiind desemnate anual de Fundația ,,Albert si Mary Lasker” pentru cercetări biomedicale de vârf.

Prof. Clark a primit numeroase premii pentru munca sa de pionierat și pentru cercetările sale, printre care Premiul pentru Știință și Tehnologie Clunies Ross în 1993, Premiul acordat de Ministerul australian pentru Știință în 2004 sau Premiul CSL Florey Medal oferit de Institutul Australian de Cercetări Medicale în 2011.

Prof. Clark s-a preocupat încă din tinerețe pentru a dezvolta o tehnologie ce le poate reda auzul persoanelor cu probleme severe sau care sunt pe cale să-și piardă auzul. În anii 80, după ani de studiu la Universitatea din Melbourne, a montat primul implant cohlear multicanal unui pacient cu un stadiu avansat de surditate. Dispozitivul a fost pornit câteva săptămâni mai târziu, iar pacientul a auzit pentru prima dată după mulți ani.

A fost formată apoi Cochlear Limited, care a devenit lider global în domeniul impanturilor destinate soluționarii problemelor auditive. Compania este prezentă în Romania din 2000. Compania proiectează, produce și furnizează implantul cohlear Nucleas, implantul electro-acustic și implantul cu conducție osoasă Baha. Produsele companiei sunt distribuite în peste 100 de țări.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.