Preturi cu 55% mai mici la testele pentru virusul hepatitei C in laboratoarele Bioclinica din tara in august si septembrie

0

Persoanele care merg sa se testeze pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC) in centrele Bioclinica in lunile august si septembrie vor plati doar jumatate din pretul normal al procedurii – 18 lei, cu 55% mai putin fata de pretul initial (39 de lei) datorita campaniei sustinute de compania MSD Romania in colaborare cu laboaratoarele Bioclinica din 25 de orase din tara, se arata intr-un comunicat de presa.

Testarea pentru depistarea hepatitei C se adresează întregii populații, indiferent de vârstă sau afecțiuni, care prezintă un risc crescut al infectării cu VHC: transfuzii de sânge sau intervenții chirurgicale înainte de 1991, conviețuirea cu persoane infectate, contact sexual neprotejat, frecventarea cabinetelor stomatologice, de piercing sau tatuaje. Testările vor avea loc în următoarele orașe: Oradea, Arad, Timișoara, Lugoj, Buziaș, Caransebeș, Deva, Hunedoara, Orăștie, Petrosani, Tg.Jiu, Motru, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Brașov, Făgăraș, Codlea, Zărnești, Sf. Gheorghe, Iași, București, Târgu Mureș, Constanța, Cernavodă, Bistrița.

Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos și vor arăta dacă pe parcursul vieții persoana a venit în contact cu virusul Hepatitei C și a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienții vor primi rezultatele în 48 de ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienții vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialiști.

 

Costurile mai mici, un stimulent pentru realizarea testului

Campania, integrata in cadrul platformei Împreună pentru viață – Sănătate prin cunoaștere,  a fost demarată ca urmare a ratei mari de răspuns înregistrate de campania de testare de anul trecut când, în doar o săptămână, peste 11.400 de persoane au mers să se testeze. Dintre acestea, 877 au fost primit un rezultat pozitiv la testul VHC, reprezentând un procent de 7,65% – aproximativ de două ori mai mult față de media națională comunicată anterior, de 3,23%, potrivit datelor oferite de MSD Romania.

„Procentul mare de bolnavi descoperiți în cadrul campaniei de testare pe care am desfășurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul că, în România, există foarte mulți bolnavi încă nediagnosticați. Astfel, am decis să continuăm inițiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli și să spijinim populația în demersul de testare”, spune Florentin Scarlat, reprezentant al companiei organizatoare, MSD România.

Acțiunea de testare de anul trecut a fost desfășurată în perioada 1 – 6 august, în 27 de orașe din țară, iar testările au fost în totalitate gratuite pentru public. Printre județele cu cea mai mare prevalență a hepatitei C rezultată în urma campaniei au fost București (14,67%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoșani (9,6%) și Argeș (9,26%).

 „Infecția cronică VHC reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, în întreaga lume existând 170 milioane de persoane infectate. Hepatita C este prima cauză de cancer hepatic în Europa și poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o intervenție extrem de serioasă, costisitoare și care nu garantează salvarea vieții. Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii și începerea tratamentului. Îndemn oamenii, în special pe cei care au vârste de peste 40 de ani, și care au suferit transfuzii de sânge, să meargă la medic și să își facă o simplă testare a anticorpilor anti-VHC, care le poate salva viața”, spune Dr. Laura Iliescu, medic primar Medicină Internă la Institutul Clinic Fundeni.

Hepatita cu Virus C – o problemă globală de sănătate publică, nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalității.

 „Deși, în cele mai multe dintre cazuri, statul roman este responsabil pentru răspândirea în masă a infecței cu VHC, autoritățile din România nu acordă importanța cuvenită diagnosticării precoce și accesului facil la terapie al pacienților. Chiar dacă în ultimii ani s-au facut unele eforturi în acest sens, cei mai mulți dintre pacienții din România, încă nu au acces la proceduri inovative de diagnosticare precoce și terapie, care să scadă riscurile de apariție a complicațiilor și să eficientizeze întregul proces de asistență medicală. Costurile sociale și suferința umană ar fi cu mult mai mici dacă am prioritiza utilizarea mijloacelor de diagnosticare precoce și mijloacele terapeutice inovative și eficiente. Este de neînțeles nepăsarea autorităților la această problemă națională!”, spune Vasile Barbu, Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitei C. Aproximativ 600.000 de romani trăiesc cu virusul hepatitei C, dintre care doar 38.000 au fost diagnosticati si tratati. Prevalenţa cea mai mare a virusului hepatitei C a fost înregistrată în anii 2006-2007, datorită programului de analize gratuite obligatorii implementat de Ministerul Sănătăţii, cand au fost diagnosticati aproximativ 6.000 de bolnavi pe an. Numărul acestora a scăzut la 4.000 în ultimii ani, din cauza accesului mai redus la tratament.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.