Prevenția cancerului de col uterin, una dintre temele Săptămânii Europene a Imunizării

0

Vaccinarea împotriva virusului HPV care generează cancerul de col uterin a fost reintrodusă începând de anul trecut în Calendarul de Imunizări, ca și vaccinare opțională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani, au subliniat specialiștii prezenți la întâlnirea organizată de compania farmaceutică MSD România „Împreună pentru viață – sănătate prin cunoaștere” cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării.

“Odată cu anunțarea acestui program de imunizare, Societatea Națională de Medicină de Familie a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât și în rândul părinților, tocmai din dorința de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinților. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conștientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinți, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceștia și că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităților din sănătate și educație, astfel încât să reușim să facem acest program functional. În caz contrar,cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, declară dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională pentru Medicina Familiei (SNMF).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin două metode – vaccinarea împotriva HPV și screening-ul periodic. Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, și costurile sistemului de sănătate. Vaccinarea împotriva HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinți, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 și 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar și împotriva tulpinilor 6 și 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

“Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Însă, România este,în continuare,fruntașă, atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea. Pierdem 6 femei zilnic în lupta cu această boală, timp în care, alte țări europene, cum ar fi Elveția sau Belgia, au ales prevenția și au implementat programe naționale de vaccinare încă din 2006. Medicii de familie susțin, în continuare, programele de informare și conștientizare a populației, însă implicarea autorităților este vitală în implimentarea efectivă a acestor programe de prevenție”, spune dr. Cristian – Sever Oană, medic primar Medicină de Familie

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. Țara noastră înregistrează cea mai mare rată a incidenței, dar și a mortalității cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană.

La nivel mondial, SUA, Elveția și Belgia au implementat programul de vaccinare dedicat fetelor începînd din anul 2006; Australia, Portugalia și Germania din anul 2007; Danemarca din anul 2008; Statele Unite oferă vaccinul gratuit și băieților, începând din anul 2009.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.