Prima bancă de celule stem dintr-un spital de stat – deschisă la Fundeni

0

Prima bancă de celule stem hematopoietice din cadrul unui spital de stat din România a fost deschisă la Institutul Clinic Fundeni. Investiția financiară pentru deschiderea acestei unități depășește cu puțin 250.000 de euro, a declarat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, în cadrul unei conferințe de presă. Finanţarea a fost asigurată de Ministerul Sănătății.

 

Această sumă nu este mare, ținând cont că fiecare pacient care pleacă în străinătate pentru realizarea unui transplant costă statul român 100.000 de euro”, a explicat managerul instituției. Banca de celule stem îndeplinește standardele europene și asigură condițiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienții cărora li se efectuează transplant medular la Institutul Clinic Fundeni, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă. „Înființarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Național al Donatoriilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este aproape finalizat. Acesta a fost legiferat în 2009 și presupune standarde de calitate care asigură accesul pacienților la celule de la donator neînrudit pentru transplant, atât din Registrul național, cât și din Registrele internaționale”, a spus Ladislau Ritli, Ministrul Sănătății, prezent la deschidere. Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va deveni funcțional în aproximativ o lună, a menționat Aurora Dragomirișteanu, președintele Asociației Donatorilor Voluntari. „Șansa de a avea un donator compatibil este tot mai mică pentru că în primul rând se caută un donator în rândul fraților, iar familiile au scăzut în ultimul timp. Colectarea de la un donator neînrudit, procesarea și criogenarea celulelor pentru a face transplantul posibil sunt procese foarte importante pentru medicina actuală”, a spus președintele Asociației Donatorilor Voluntari.

Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni îndeplinește toate condițiile pentru a deveni și prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat. Pe viitor, și această sursă de celule stem ar putea fi accesată pentru efectuarea procedurilor de transplant. „După ce Registrul Național al Donatorilor Voluntari va fi funcțional, vom putea începe să cerem mamelor consimțământul de a stoca cordonul ombilical pentru a fi utilizat de către orice persoană care este compatibilă cu celulele stem respective. Deocamdată nu stocăm celule de cordon pentru că nu există legislația necesară, avem nevoie de protocoale medicale, dar se poate face acest lucru”, a explicat dr. Carmen Orban. Aceasta a explicat diferența între o bancă de celule privată, unde mama își poate stoca cordonul ombilical care va putea fi utilizat doar de către familia respectivă, și o bancă publică de celule, care permite accesul oricărei persoane care are nevoie și este compatibilă cu celulele respective. În România, aproximativ 500 de femei nasc zilnic, dintre care aproximativ 150 își stochează cordonul ombilical cu titlu privat, a afirmat dr. Victor Zota, din partea Agenției Naționale de Transplant.

În Institutul Clinic Fundeni se realizează transplanturi hepatice, renale, medulare și de insule pancreatice, unitatea tratând în proporție de peste 75% pacienți cu domiciliul în alte județe și în proporție de peste 20% pacienți preluați de la alte spitale din Capitală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.