Prima ediție a Premiilor “Ana Aslan” pentru medicină

0

Institutul de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”, primul institut de cercetare cu acest profil din lume, fondat de celebra româncă inventatoare a Gerovitalului în 1952, a acordat pe 30 ianuarie, la Palatul Cotroceni, Premiile “Ana Aslan”, în cadrul primei editii a acestui eveniment.
“Ana Aslan, creatoarea primului medicament menit să întârzie îmbătrânirea, a contribuit la afirmarea internațională a medicinei românești printr-o abordare complexă, multidimensională a fenomenului de îmbătrânire, împletind cercetarea fundamentală, evaluarea clinică și implicarea socială. Considerăm că este datoria noastră să continuăm activitatea Profesoarei Aslan, să încurajăm și să recunoaștem meritele și realizările medicilor și cercetătorilor români care, prin activitatea lor, contribuie la dezvoltarea medicinei românești”, a punctat Anca Ștefan, managerul institutului.
Conf. Diana Păun, consilier prezidențial pentru domeniul sănătății, i-a încurajat pe medici să aleagă cercetarea și să ducă mai departe numele Anei Aslan.
Academician prof. Victor Voicu, șeful comisiei de jurizare, a evocat personalitatea complexă a Anei Aslan și contribuția ei științifică, cu atât mai meritorie cu cât a fost realizată într-un context politic și social extrem de dificil și ostil performanței. Institutul Aslan aducea anual la bugetul statului, în perioada lui de glorie, 15-17 milioane de dolari. În registrul de pacienți se află nume sonore ca Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Kirk Douglas, Salvador Dali, JFK Kennedy.
Prof. Ovidiu Băjenaru, recent primit în Academia Română, a primit Premiul “Ana Aslan” pentru cercetare, Prof. Dragoș Vinereanu, eminent cardiolog, elev al lui Leonida Gherasim, pentru contribuția sa științifică, Prof. Dafin Mureșan, pentru performanță în studiul îmbătrânirii și al neuroplasticității creierului, Prof. Bogdan O. Popescu, neurolog, a fost recompensat cu Premiul “Ana Aslan” pentru studiul bolilor cronice degenerative. Compania Antibiotice Iași a fost premiată pentru dezvoltarea resurselor indigene în tratament, prof. Corin Badiu și dr. Dana Manda au primit premiul “Ana Aslan” pentru performanță în cercetare în endocrinologie, folosind tehnica moleculară modernă de la Spitalul Parhon, Conf. Andrei Nanu a fost premiat pentru promovarea drepturilor pacienților și contribuția la legea malpraxisului, Sanatoriul Techirghiol a fost recompensat pentru performanță în recuperare și balneologie, premiul fiind înmânat managerului sanatoriului, Dr. Roxana Almășan, iar premiul “Ana Aslan” pentru genetică și biologie celulară a recompensat activitatea Prof. Maria Puiu, președinta Comisiei de genetică a Ministerului Sănătății.
Orchestra Medicilor, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, solistă Diana Jipa, a prezentat un program care a inclus Bach, Mozart, Vivaldi, Strauss, Doru Popovici și Mozart, completând cu perfecțiunea muzicii armoniile arhitectonice ale Sălii Cerchez de la Palatul Cotroceni.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.