Primele 10 milioane de carduri de sănătate ar putea fi distribuite în mai-iunie

0

Cardul de sănătate ar putea fi distribuit în două etape  – primele 10 milioane de carduri în lunile mai-iunie, înainte de începerea concediilor, având în vedere că documentele trebuie înmânate personal și ultima tranșă începând cu luna septembrie, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cadrul unei conferințe de presă.

În prezent, experții CNAS elaborează condițiile pentru licitația publică de selectare a operatorului care va distribui cardurile.

Imprimeria Națională și Serviciul Direcției Pașapoarte – Personalizare au ajuns la imprimarea a 55.000 de carduri pe zi ceea ce înseamnă că ritmul ar putea ajunge la 1,5 milioane de carduri pe lună. Până în prezent s-au imprimat 5,39 de milioane de carduri personalizate, așadar în șase luni fiecare român ar putea avea propriul card de sănătate, a explicat Cristian Bușoiu. „Sperăm că nu va interveni nici un incident și că până la sfârșitul lunii august producerea cardurilor va fi finalizată. Fac apel la furnizorii de servicii medicale care se află în contract cu sistemul de asigurări de sănătate ca până în luna august să își achiziționeze cititoare de carduri. Din trimestrul al patrulea al anului ar putea începe implementarea proiectului, însă nu avem încă certă data de la care utilizarea cardului va deveni obligatorie”, a spus Cristian Bușoi. Din 2015 toate serviciile medicale vor fi decontate doar prin intermediul cardului de sănătate, a subliniat acesta. Cititoarele de carduri costă între 30 și 50 de euro, iar pe site-ul CNAS se află câteva modele compatibile cu sistemul.

Zece mii de pacienți aflați în servicii de hemodializă vor face parte dintr-un proiect pilot de implementare a cardului național de sănătate. Această categorie de pacienți a fost aleasă pentru că sunt pacienți de toate vârstele, din toate mediile sociale, locuiesc în orașe din toată țara și se prezintă periodic în unitățile de îngrijire; astfel, proiectul pilot va oferi o imagine destul de clară legată de modul cum va funcționa programul în sine, a explicat Bușoi.

Dosarul electronic al pacienților va fi testat timp de o lună în perioada 21 martie-21 aprilie, iar momentan se lucrează la opțiunea pentru românii care nu doresc să aibă un dosar electronic de sănătate. Președintele CNAS subliniază însă că legislația privind respectarea datelor personale din România este în totalitate aliniată legislației UE și că dosarul va reprezenta un instrument foarte util pentru medici în urmărirea evoluției pacienților, deși inițial introducerea datelor în sistem va fi consumatoare de timp.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.