Primul transplant de plămâni în România, în acest an

0

Primul transplant de plămâni din România ar putea fi făcut chiar în acest an, a declarat pentru Medica Academica prof. dr. Ioan Cordoş, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică a Institutului Naţional de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti, cu prilejul unui eveniment ştiinţific dedicat specialiştilor pneumologi.

“Sperăm să îl facem chiar anul acesta – mai trebuie să trimitem nişte oameni la specializare pentru că nu este vorba de tehnică, ci de urmărirea post-transplant. Lucrăm la formarea echipei”, a punctat prof. Ioan Cordoş. Doi dintre membrii echipei – medic anestezist şi pneumolog – lucrează în străinătate, însă ar fi dispuşi să revină în România.

Prof. Cordoş a precizat că după un stagiu la clinica din Viena a prof. Walter Klepetko – cu o experienţă impresionantă, de peste 1000 de transplanturi de plămâni realizate, urmează un altul la Leuven (Belgia), în luna iunie a acestui an.

În România trăiesc 16 transplantaţi de plămân – cel mai tânăr pacient transplantat a avut 12 ani, însă lista de aşteptare a celor care ar avea nevoie de un transplant este de 130 de pacienţi, pentru a lua în calcul numai o singură boală, fibroza chistică. Costul unui transplant de plămân este de 120.000 – 130.000 de euro în capitala Austriei, în timp ce la noi costurile ar putea fi, estimează specialistul român, la jumătate.

Transplantul de plămân este singurul care nu este încă făcut în România. Pionierii români ai transplantului sunt prof. Eugeniu Proca şi prof. Mihai Lucan pentru transplantul de rinichi, prof. Irinel Popescu pentru transplantul de ficat şi prof. Şerban Brădişteanu şi prof. Radu Deac pentru transplantul de inimă.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.