Problemele de sănătate în sezonul rece

0

Cele mai frecvente probleme de sănătate care apar în sezonul rece sunt afecțiuni ale aparatului respirator, pe fondul unei alimentații incorecte, fără vitamine, minerale, antioxidanți și acutizări ale bolilor metabolice pe fondul exceselor alimentare, mai ales de sărbători (pancreatite, atacuri de gută, decompensări ale diabetului zaharat, episoade de hipertensiune, crize de tip colică biliară sau renală), afirmă Dr. Luminița Florea – medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul centrului de diagnostic și tratament ProVita.

« Cea mai afectată categorie de vârstă este grupa 2-4 ani, respectiv copiii care se află în primul sau al doilea an de colectivitate și la care sistemul imunitar este încă în formare »,  explică Dr. Malvina Petrov, Medic specialist pediatru din cadrul centrului ProVita.

În rândul persoanelor de vârsta a treia, vremea nefavorabilă, zăpada și poleiul cauzează  entorse și fracturi, iar perioada sărbătorilor este un moment în care și depresiile se agravează.

Evitarea exceselor alimentare și abordarea unui stil de viață care să aducă o protecție sporită pentru organism ar putea preveni aceste afecțiuni.

“Mai multă mișcare (atenție la sedentarismul motivat de vremea urâtă!), mai puține alimente de tip junk food- prăjeli, fast food, grăsimi, dulciuri concentrate (capcana sărbătorilor de iarna) și o creștere a imunității prin aport crescut de fructe, legume proaspete, surse de vitamina E, D, vitamina C, omega 3 (anti-oxidanții clasici).”, recomandă Dr. Luminița Florea.

În acest sezon se recomandă în mod special copiilor un supliment pe bază de ulei de pește, cu un conținut crescut de vitamina A, D, E, acizi omega 3 și omega 6, care să îi ajute să lupte mai ușor cu virozele.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.