Procedura TIPS, reluată la Fundeni de echipa prof. Voiculescu

0

Echipa prof. Mihai Voiculescu a reluat la Spitalul Fundeni procedura TIPS, în urma colaborării cu Spitalul Niguarda Ca’Granda din Milano, procedura fiind importantă pentru tratamentul bolilor hepatice şi ale complicaţiilor acestora. Principalele indicaţii ale procedurii TIPS sunt prevenţia secundară a hemoragiei digestive superioare, ascita refractară, sindromul hepato-renal, hidrotoraxul refractar, boala veno-ocluzivă şi sindromul Budd-Chiari.

De asemenea, prof. Mihai Voiculescu a anunţat lansarea triplei terapii antivirale pentru virusul hepatitic C, în condiţiile în care, conform studiilor de prevalenţă efectuate de Centrul de Medicină Internă de la Institutul Clinic Fundeni, prevalenţa infecţiei VHC în România este de 5,5% şi a infecţiei VHB de 6,5%. Pornind de la aceste date în cadrul celui de-al XXI-lea Congres National de Hepatologie organizat de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului şi Fundaţia “Academician Marin Voiculescu”, care a avut în perioada 2-4 octombrie la Bucureşti, s-a propus introducerea obligatorie a testelor de depistare a infecţiilor VHC şi VHB şi urgentarea introducerii triplei terapii, care pe lângă Interferon şi Ribavirină adaugă inhibitori de polimerază sau de protează. Dintre acestea, Boceprevir-ul si Telaprevir-ul au fost introduse in Romania. Tripla terapie se justifica farmaco-economic prin dublarea sau triplarea raspunsului la tratament.

În cadrul Congresului a avut loc şi primul Simpozion European de Videocapsulă Esofagiană şi au fost dezbătute implicaţiile acestei noi explorări, a avut loc şi Primul Congres Româno – Francez şi s-a înfiinţat Platforma de Hepatologie Balcanică.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.