Producătorii vor prelua costurile deschiderii listei de compensate, prin taxa clawback

0

Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Noile medicamente pe care Ministerul Sănătății s-a angajat să le introducă la compensare în acest an vor fi, de fapt, plătite de către producătorii de medicamente,  întrucât taxa clawback prevede că aceștia trebuie să achite orice sumă care depășește bugetul estimat de autorităţi la începutul fiecărui trimestru, se explică în comunicat.

,,Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridică la 94.3 milioane de lei, va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback. Este important, în acest context, să punem în balanţă impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului şi asupra pacienţilor. Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit. Fiecare dintre moleculele care aşteaptă să intre pe listă aduc ceva în plus faţă de medicamentele deja existente, fie că ne referim le eficienţa lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienţi o şansă la viaţă, altora o viaţă mai bună, şi cel  mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacienților europeni, pe care românii le aşteaptă însă de mai bine de 6 ani”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Conform calculelor ARPIM, în trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autorităţi este de 1.5 miliarde de lei, iar consumul de medicamente se ridică la 1.7 miliarde de lei. Astfel, pentru primul trimestru al anului 2013, producatorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane de lei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.