Prof. Maria Moța: Pacienții cu diabet, risc mai mare pentru o evoluție severă a infecției cu SARS-Cov-2

0

Prof. Maria Moța, medic primar Diabet, Nutriție, Boli de Metabolism și Medicină Internă la UMF Craiova, aprofundează legătura dintre diabet, obezitate și SARS-CoV-2, legătură care reiese de altfel din analiza datelor de până acum asupra infectărilor, dar și a deceselor cu noul corona virus, care a paralizat mapamondul în ultimele două luni.

Voce autorizată a profesioniștilor români în domeniul diabetului, Prof. Maria Moța a fost membru al Boardului de conducere a Societății Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) între 2015 – 2018, și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism între 2012 și 2015.

Ea subliniază că precum orice altă infecție, inclusiv virală, infecția cu noul virus corona poate duce la dezechilibrarea, uneori brutală, a diabetului zaharat, cu evoluția către cetoacidoză severă, cu scăderea gravă a capacității de apărare imune a organismului.

Riscurile agravării obezității sunt cu atât mai mari în această perioadă de izolare, în care se combină stresul, lipsa de mișcare și recursul la alimente pentru a compensa, psihologic, frustrarea. Astfel, cel puțin menținerea greutății se impune imperios.

Din datele existente până la ora actuală, se pare că pacienții cu diabet au o evoluție mai severă a bolii în cazul infecției cu noul coronavirus – SARS-Cov-2. Care ar fi explicația?

În situațía în care pacienții cu diabet au dezvoltat boala, ei au un risc mult mai mare decât persoanele fără diabet, mai ales dacă au o vârstă de peste 65 de ani sau au complicații macrovasculare – cardiopatie ischemică, accidente vasculare cerebrale etc. – microvasculare, cum ar fi boala cronică de rinichi sau neuropatie autonomă, complicații ce agravează hipoxia sau care scad reacția de apărare reflexă la impurități – simplul strănut. Ca orice altă infecție, inclusiv virală, infecția cu noul virus corona – SARS-CoV-2 – poate duce la dezechilibrarea, uneori brutală, a diabetului zaharat, cu evoluția către cetoacidoză severă. În aceste cazuri, se agravează scăderea capacității de apărare imune a organismului, pornind de la alterarea simplei fagocitoze, până la alterarea imunității umorale și celulare.

Persoanele cu obezitate, cu prediabet, adulți, dar și copii, pot avea un risc crescut de evoluție a bolii deja contractate?

Este nevoie de timp și de o analiză atentă a evoluției persoanelor cu prediabet care au dezvoltat boala Covid-19. Ce se poate spune însă actualmente e faptul că în acest context de izolare, cu stres crescut, cu scădere a mișcării, consum compulsiv de alimente, există riscul apariției sau agravării obezității, care poate duce la urgentarea apariției diabetului, dar și a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a altor afecțiuni care au un risc crescut de a evolua nefavorabil în cazul contractării bolii Covid-19.

 

Boala Covid-19 evoluează mai rapid la pacienții cu diabet? Ce fel de complicații fac, care le pun în pericol viața?

Pacienții cu diabet au un grad de inflamație cronică și pot declanșa concomitent o furtună a citochinelor, ce va favoriza apariția complicațiilor severe la nivel pulmonar, dar și la nivel cardiac, renal, hepatic, pancreatic etc. Acești pacienți au o supraexprimare a “angiotensin converting enzime” (ACE2) – receptorul prin care virusul pătrunde intracelular – dar și a unor proteaze ce favorizează pătrunderea intracelulară a virusului, cum ar fi furin. Se discută despre scăderea capacității acestor pacienți de a elimina virusul, respectiv scăderea clearance‑ului viral, de diminuarea numărului și funcției celulelor limfocitare, implicate în imunitate, de creșterea susceptibilității la hiperinflamație și la apariția sindromului de furtună a citochinelor, toate agravate atunci când coexistă boala cardiovasculară, mai frecventă la vârstnici. Cel mai frecvent apare pneumonia severă, pacienții ajung în terapie intensivă și necesită respirație asistată. Prezența receptorilor ACE2 în mai multe organe poate fi explicația disfuncției sau chiar a insuficienței multiorganice. Virusul poate da distrucția celulelor b și agravarea diabetului, cu apariția comei diabetice cetoacidozice, ce favorizează suplimentar agravarea infecției virale.

Gradul de echilibrare al diabetului influențează apariția și severitatea infecției?

Aici datele publicate până acum sunt puțin discordante, de aceea îmi asum afirmația, bazată pe experiențe anterioare, că pacienții bine echilibrați au un risc mai mic de a dezvolta forme severe ale Covid-19. În același timp însă, până ce datele vor fi fundamentate științific, bazate pe analize aprofundate, pe un număr tot mai mare de pacienți, vin cu completarea și spun că cel mai sigur lucru este rămânerea în casă a pacienților cu diabet și ferirea lor de contactul cu alte persoane, scăzând riscul infectării. Aceasta este singura garanție la ora actuală. De menționat că pacienții cu diabet vor trebui să își continue tratamentul anterior, să își monitorizeze la domiciliu glicemiile, să își adapteze dozele de insulină așa cum au fost instruiți, să respecte dieta, să efectueze în casă exerciții fizice (nu la sală), să rămână nefumători, să doarmă 7-8 ore/noapte, să își mențină greutatea.

Am putea numi această perioadă “obezogenă”, dat fiind că prin izolare scade nivelul exercițiului fizic?

Este, cum bine spuneți, o perioadă obezogenă! Scade consumul de calorii prin mișcare și crește aportul de calorii datorită stresului, la majoritatea persoanelor. Persoanele cu risc crescut de diabet vor avea grijă să abordeze un stil de viață sănătos, chiar în condițiile dificile ale limitării mișcării. Se vor consuma legume, fructe, cereale integrale, pentru a se asigura necesarul de vitamine, minerale, fibre alimentare, dar în contextul limitării caloriilor (produse cu densitate nutrițională crescută, dar cu densitate calorică scăzută). Se vor consuma proteine zilnic, pentru menținerea unui bun răspuns imun (carne, pește, ouă, lactate hipolipidice, urdă, caș), cu limitarea grăsimilor animale, a dulciurilor concentrate, a răcoritoarelor de cofetărie carbogazoase și îndulcite cu zahăr, fructoză. Se va efectua mișcare în casă (gimnastică, dans, bicicletă, mers etc), va fi respectat somnul de 7-8 ore pe noapte, se va renunța la fumat și se va încerca o coabitare cu stresul, cu evitarea urmăririi excesive a programelor TV, cu menținerea comunicării la distanță cu familia, prietenii, medicul de familie etc). Se va reuși astfel și scăderea în greutate sau, cel puțin, menținerea greutății. Se recomandă consumul de lichide, ceaiuri fierbinți de cel puțin un litru/zi.

 

Riscul este la fel de mare pentru toate tipurile de diabet (diabet tip 1 sau 2 sau diabet gestațional)?

Răspunsul actual nu este validat pe baza unor studii aprofundate. Personal cred însă că pacienții cu diabet de tip 2 ar putea avea un risc mai mare, datorită coexistenței obezității, hipertensiunii arteriale, complicațiilor cronice într-un procent mai ridicat, dar și datorită vârstei mai mari a acestor pacienți. Este nevoie însă de o analiză complexă, pe un număr mare de pacienți.

 

Sunt copiii cu risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 și la risc de contractare a coronavirusului?

Riscul e mult mai mic la vârste sub 19 ani, ei reprezintă 2% din cazurile analizate în China, pe 44 672 de pacienți cu Covid-19, așa cum le prezintă Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din China. Sunt însă date recente care raportează Covid-19 și la vârste foate mici, de 1 an. Se pare că riscul crescut de diabet nu crește riscul de a contracta boala, ci gravitatea formelor de boală.

 

Există o corelație, în opinia dvs, între acțiunile derulate pentru prevenția diabetului și reducerea riscului de contractare a Covid-19?

Ce pot să spun este că acțiunile derulate pentru prevenirea diabetului sunt extrem de utile, atât la adulți, cât și la copii, că aceste acțiuni vor avea efect benefic nu numai pe scăderea riscului de diabet, ci și pe boli cardiovasculare, hipertensiune, obezitate, ceea ce este foarte important, știut fiind că odată cu Covid-19 celelalte boli nu au dispărut. Pe de altă parte, o populație mai sănătoasă va putea face față și altor provocări, sperăm nu la fel de dramatice ca cea actuală.

 

Pentru această perioadă, ce sfaturi le dați familiilor cu copii care au risc de dezvoltare diabet de tip 2?

Familiile care își știu copiii cu risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 au demarat, foarte probabil, un program de prevenție, program care trebuie să continue chiar la domiciliu, sau organizat, de către persoane abilitate, de la distanță.

 

Prof. Dr. Maria Moța

  • Medic primar Diabet, Nutriție, Boli de Metabolism și Medicină Internă, UMF Craiova

 

  • European Society for Study of Diabetes (EASD), member of the board, 2015-2018

 

  • Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism, președinte 2012-2015

 

  • Prof. Dr. Maria Moța face parte din Consiliul Științific al Programului “înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Programul “înCerc” este singurul program de prevenție din Europa Centrală și de Est de o asemenea complexitate, nu numai de prevenție a DZ2 la copii, dar și a bolilor conexe, așa-numitele “boli ale civilizației”. Programul “înCerc” a fost implementat în 2017 în Ploiești, în 2018 în Cluj-Napoca și are ca obiectiv evaluarea a 12.000 de copii de clasa a V-a din ambele orașe, cu privire la riscul de dezvoltare DZ2 și a bolilor civilizației la copii. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii vor fi invitați la etapa de consiliere, ce se desfășoară pe parcursul a 18 luni. În total, în ambele orașe, Programul evaluează gratuit și non-invaziv 3 generații consecutive de copii de clasa a V-a, oferind apoi suport integrat pentru a ieși din zona de risc de dezvoltare a DZ2 atât copiilor, cât și familiilor lor. Programul “înCerc” este gândit să le ofere autorităților locale suport pentru implementarea unor programe de conștientizare/ prevenție extinse la nivelul întregii Românii și reprezintă o bază credibilă, certificată și auditată de specialiști în diabetologie.

About Author

Grigore Iuga

Comments are closed.