Prof. Mihai Lucan a realizat o operație în premieră la Cluj, implantând un sfincter artificial

0

Profesorul Mihai Lucan, creatorul școlii de transplant renal de la Cluj Napoca și realizatorul primului transplant combinat de rinichi și pancreas (2004), a realizat o nouă premieră, implantând un tip nou de dispozitiv cu rol de sfincter artificial la un bărbat care suferea de incontinență urinară în urma unei operații de cancer.

Deși asemenea operații s-au mai făcut cu un dispozitiv de generație mai veche, dispozitivul implantat astăzi este superior, spun specialiștii. “Acest mecanism este mai simplu, mai sigur, mai repede de inserat și mai ieftin”, a punctat prof. Lucan, arătând că operația durează numai 45 de minute, față de o oră și jumătate anterior. Profesorul Lucan a explicat că dintre toate metodele actuale de abord a incontinenței urinare, singura metodă sigură și cu efecte complete este cea a folosirii sfincterelor artificiale. Dispozitivul costă 3000 de euro, și este produs de companie elvețiană.

Potrivit chirurgului clujean, această operație înseamnă reinserția socială și o mai bună calitate a vieții pacienților care au suferit operații de prostată sau de cancer de prostată, care, în urma tratamentului chirurgical, își rezolvă cancerul, dar rămân cu problema incontinenței urinare.

Evenimentul a fost realizat şi cu sprijinul companiei Farmaceutica REMEDIA.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.