Program de colectare a inhalatoarelor, direct de la pacienți

0

La Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” a fost lansat astăzi un program de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienții care suferă de boli respiratorii. Pe parcursul a şase luni, din septembrie 2013 și până în februarie 2014, pacienții pot aduce orice tip de inhalatoare folosite în recipientele de colectare amplasate în Farmaciile Dona din București și în spitalul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

Programul este iniţiat şi susţinut de compania farmaceutică GlaxiSmithKline (GSK), România fiind a şasea ţară din lume în care este lansat. Inhalatoarele sunt eliminate din natură printr-un proces de incinerare ecologică. „O companie responsabilă nu trebuie să se limiteze la măsurile de a-și reduce amprenta de carbon numai prin eficientizarea businessului, ci totodată să faciliteze folosirea produselor într-un mod responsabil și să ofere condiţiile pentru acest lucru. Proiectul de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienți, este primul din lume de acest fel şi ne bucurăm că l-am putut aduce și în România”, a declarat Andreia Cucu, PR&Communication Manager, GSK România.

Obiectivul este de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a evita contaminarea solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.

În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an. Calculul este făcut pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, potrivit căruia în 2012 au fost distribuite către pacienţi 3,48 milioane inhalatoare. Astfel, impactul de mediu (amprenta de CO2) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.

Programul a fost lansat în parteneriat cu Farmaciile Dona şi implementat cu sprijinul Societății Române de Pneumologie, al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, al Ministerului Sănătății, al Colegiului Farmaciștilor, al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și al companiei Europharm Distribuție.

Cutiile de colectare sunt amplasate în cele 80 de farmacii Dona din Capitală și în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Persoanele care aduc inhalatoare spre colectare în farmacii pot primi gratuit produse care să vină în sprijinul tratamentului afecțiunilor respiratorii, astfel: la fiecare inhalator adus în farmacie vor primi gratuit o apă de gură, iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe C Immunity Plus, supliment alimentar cu vitamina C și Zinc.

Doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii, arată un studiu desfăşurat în Marea Britanie. La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an. În caz contrar, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs, timp de un an, de 2.831 hectare de pădure de stejari – de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău.

Scopul proiectului este de a fi dezvoltat la nivel național, orice farmacie putând să se înscrie în proiect.

Programul de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienții cu boli respiratorii, și eliminarea lor definitivă se subscrie angajamentului GSK pe termen lung, de a ajunge la zero emisii de carbon, până în anul 2050, la nivel global, în întregul lanț de activitate al companiei.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.