Programul prelungit are impact asupra capacității femeilor de a rămâne însărcinate

0

Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână sau care ridică în mod regulat greutăți ar putea rămâne mai greu însărcinate față de femeile care nu fac acest lucru, potrivit unui studiu Harvard, citat de Reuters.

Cercetătorii au avut în vedere 1.739 de asistente medicale care încercau să rămână însărcinate și au estimat că 16% dintre ele nu au reușit acest lucru în primul an în care s-a derulat studiul, iar 5% nu au reușit să conceapă un copil nici după doi ani.

Pentru femeile care lucrau mai mult de 40 de ore pe săptămână, intervalul de concepție se prelungea cu 20% comparativ cu femeile care lucrau  între 21 și 40 de ore. Mutarea sau ridicarea a cel puțin 10 kg de câteva ori pe zi a fost, de asemenea, asociată sarcinilor obținute greu, acest factor extinzând timpul până la concepție cu aproximativ 50%.

Jumătate dintre femei aveau cel puțin 33 de ani, aproximativ 44% erau supraponderale sau obeze, iar 22% erau foste sau actuale fumătoare. Aproximativ o treime dintre femei erau în picioare pentru cel puțin opt ore pe zi, iar 40% spuneau că trebuiau să ridice greutăți de cel puțin cinci ori pe zi.

Frecvența schimburilor de noapte sau durata de alternare a muncii de noapte nu a fost asociată timpului necesar femeilor pentru a concepe, a concluzionat studiul. Când cercetătorii au exclus din studiu femeile cu cicluri menstruale neregulate care pot avea efecte negative independente asupra fertilității, au descoperit că ridicarea greutăților era în continuare asociată unui timp cu 33% mai mare până la concepție.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.