Proiect cu bani europeni pentru dezvoltarea serviciilor pentru persoanele cu autism

0

Un proiect finanţat din bani europeni pentru dezvoltarea serviciilor pentru persoanele cu autism s-a finalizat după trei ani printr-o Strategie privind integrarea socială a persoanelor cu autism, prin crearea unei reţele de 40 de centre de consiliere şi asistenţă, prin instruirea on-line a 1240 de medici de familie şi prin instruirea în intervenţii terapeutice a 628 de profesionişti – psihologi şi psihopedagogi.

Proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!” a avut o valoare de peste 11 milioane de lei, fiind realizat de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) în parteneriat cu Direcţia de Protecţia Copilului din Ministerul Muncii şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale.

De asemenea, au fost realizate două campanii naţionale de informare şi sensibilizare care, potrivit Fundaţiei Romanian Angel Appeal (RAA), au atins 8,15 milioane de indivizi unici.

La încheierea proiectului, la trei ani de la demarare, se pune problema sustenabilităţii reţelei de centre, o variantă fiind preluarea acestora de către autorităţile locale. Potrivit reprezentanţilor RAA, 26 de centre au fost deja preluate de Direcţiile sociale sau urmează să fie preluate.

În ceea ce priveşte formarea profesioniştilor, cursurile au presupus şase zile de formare generală şi şase luni de practică monitorizată. În ceea ce priveşte platforma on-line de cursuri pentru medicii de familie, deocamdată 400 de medici au absolvit cursurile.

Potrivit reprezentantului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, strategia pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist va fi inclusă în Strategia mai amplă pentru persoanele cu dizabilităţi care se află în lucru la acest Minister.

În România sunt declarate 7179 de persoane diagnosticate cu autism (2012) însă, bazându-se şi pe incidenţa din SUA – 1 la 88 de persoane – specialiştii estimează pentru România un număr de 15.000 de persoane cu această afecţiune.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.