Asociația SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali, a încheiat un protocol cu Societatea Națională de Medicina Familiei și Societatea Română de Pediatrie, vizând promovarea și implementarea unui proiect social ce vine în sprijinul gravidelor și mamelor cu copii mici din România.
„Medicii de familie sunt primii specialiști la care apelează gravidele, însă, din păcate, timpul alocat unei consultații nu le permitesă le ofere consiliere detaliată și, mai ales, aplicată, despre ceea ce înseamnă procesul nașterii, schimbările fizice și psihologice care intervin în perioada sarcinii, reguli de nutriție în perioada pre și postnatală, informații legate de pregătirea sânului pentru alăptare și despre alăptarea exclusivă. Vom promova programul atât direct, către gravide, cât și prin susținerea în cadrul evenimentelor desfășurate sub egida SNMF”, a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).
SAMAS oferă servicii de consiliere și educație pe perioada primelor 1.000 de zile, de la concepția copilului, până când acesta împlinește doi ani. Programul are ca obiective pe termen lung creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată încă din timpul sarcinii, cât și postnatal.
„Cifrele ne arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel național pentru îmbunătățirea stării de sănătate a gravidelor, mamelor și bebelușilor. Prin acest protocol ne dorim să creștem vizibilitatea programului SAMAS și, implicit, accesul mamelor la serviciile de consiliere perinatală în primele 1.000 de zile, despre care studiile au dovedit că joacă un rol crucial în starea de sănătate ulterioară a copiilor. Deși înțările din Vest, serviciile de educație perinatală suntpopulare, româncele nu sunt foarte familiarizate cu aceste servicii, pe care le oferim gratuit cazurilor sociale”, a declarat Marina Oțelea, Președinte al Asociației SAMAS.
Deși rata mortalității infantile din România a scăzut în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât și ca cifre absolute (8.471 de decese în 1990- 2.250 în 2009 și 2.078, în 2010), România se menține, totuși, pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuți vii, în 2013 (conform Institutului Național de Statistică). Principala cauză a mortalității infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Ponderea copiilor cu greutate mică la naștere a crescut de la 8,5%, în 2004, la 9,3%, în 2010, odată cu creșterea numărului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, din București, în anul 2011.