Raceala sau durerea de cap, tratate prin automedicatie de majoritatea populatiei

0

Aproape 90% dintre adulti se trateaza singuri in cazul unei raceli sau dureri de cap, arata un studiu realizat în luna martie a anului 2012 de firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Dintre aceştia, cei mai mulţi adulţi aleg să trateze raceala fără a cere sfatul specialistului – 41% şi durerile de cap – 31% şi, de cele mai multe ori, se bazează pe experienţe anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet.

 Deşi conştienţi de riscurile automedicaţiei, 6 din 10 părinţi o aplică şi in cazul copiilor, transformându-i în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist atunci când starea de sănătate le-o impune.

,,Încă de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, încep să imite personalitatea părinţilor, ticurile, activităţile lor şi îşi însuşesc în detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va reţine şi va face ceea ce vede la părinţi şi mai puţin ceea ce părinţii încearcă să-i transmită verbal”, a declarat dr. Evelina Moraru, Medic Pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.

O tuse uşoară, fără expectoraţie sau o durere de cap nu presupune administrarea imediată a unui medicament aşa cum nici administrarea de vitamine pentru creşterea sistemului imunitar nu înseamnă că cel mic nu va mai răci, subliniaza dr. Evelina Moraru. „Medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea după ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie că orice senzaţie de disconfort poate fi ameliorată cu o tabletă. În timp, cei mici îşi vor însuşi acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente şi care pot reţine numele şi pentru ce sunt folosite medicamentele şi le pot administra singuri creându-şi astfel alte probleme de sănătate”, a adăugat dr. Moraru.

O soluţie pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare în aer liber, pentru durerea în gât, un ceai cu lămâie şi miere, iar creşterea imunităţii este rezultatul alimentaţiei corecte şi echilibrate, nu al utilizării vitaminelor, a afirmat aceasta, mentionand ca este important ca parintii sa-i invete pe cei mici sa aiba grija de ei intr-un mod simplu, natural.

 

 

 

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.