Radioterapia de ultimă generație scade riscul de recidivă a cancerului cu până la 70%

0
Riscul de recidivă a cancerului scade cu până la 70% dacă este tratat prin radioterapie de ultimă generație cum este tehnologia Truebeam care monitorizează tumorile în timp real prin sincronizarea dozajului administrat în radioterapia organelor mobile cu imaginile primite, caracteristică în special utilă în tratamentul pancreasului, plămânilor, prostatei și sânilor.
„În cazul tumorilor de gradul unu și doi riscul de recidivă a afecțiunii scade cu 50-70% ca urmare a tratamentului cu Truebeam, la tumorile de gradul trei acest risc se reduce cu 30-40%, tratamentul demonstrându-și eficiența doar pentru a prelungi așteptarea de viață în cazul tumorilor de gradul patru”, a explicat prof. dr. Kayihan Engin, oncolog în cadrul Anadolu Medical Center (Istanbul, Turcia) în cadrul unei întâlniri de presă.
Deși noua tehnologie are avantajul de a trimite simultan radiații din mai multe unghiuri și de a corecta aplicarea acestora în funcție de respirația pacientului, există și tumori cu localizare problematică – de exemplu, cele nazofaringiene, cele localizate în apropiere de măduva spinării, de rinichi sau de nervii oculari pentru care riscul acestei proceduri crește. O sesiune cu această tehnologie pentru tratamentul cancerului de prostată poate dura până la șapte săptămâni, câte 15 minute cinci zile pe săptămână după care două zile pauză și costă aproximativ 15-20.000 de euro. „Această sumă se poate deconta pentru pacienții turci în proporție de până la 80% prin intermediul asigurărilor medicale. Guvernul actual al Turciei susține foarte mult investiția în tehnologie”, a precizat prof. Kayihan Engin.
În Europa, există aproximativ zece astfel de aparate de nouă generație, numărul lor ridicându-se la 25 la nivelul mondial. Printre țările care folosesc această tehnologie se află Turcia, Germania și Belgia.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.