Rămânem cu 250 de spitale

0

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat la începutul lunii februarie că numărul spitalelor va fi redus la jumătate, prin reorganizarea a 182 de unităţi sanitare cu paturi din cele 435 care există. O parte vor fi comasate, o alta vor fi reprofilate în centre de permanenţă sau în cămine pentru bătrâni.

Măsura va aduce economii de 20 de milioane lei la buget, potrivit estimărilor ministerului, prin reducerea a 560 de posturi de conducere şi a 4 800 de paturi de spital. Conform proiectului anunţat de Ministerul Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau în centre de permanenţă.
Ministerul a postat pe site-ul propriu cele două liste cu spitalele propuse pentru comasare şi cele propuse pentru a fi transformate în cămine de bătrâni. Listele au fost alcătuite în urma unor evaluări demarate de autorităţi încă de la mijlocul anului trecut.
“Doresc să subliniez că în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou-înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2 532 de asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care aceştia au domiciliul”, a adăugat ministrul Cseke.
În Bucureşti, Institutul de Fonoaudiologie “Dr. Hociotă” va fi integrat în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” va fi integrat Institutului “Matei Balş”, iar Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Nicolae Paulescu” va fi integrat în cadrul Institutului “CI Parhon”. Institutul Clinic Fundeni integrează Institutul pentru Boli Cardiovasculare „prof. dr. C.C. Iliescu”, Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni şi Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni.

230 milioane de lei 
 pentru cămine de bătrâni
Pentru reprofilarea unităţilor sanitare în cămine de bătrâni şi în centre de permanenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au pus la punct un program specific, finanţat cu 230 de milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate fonduri de 65 de milioane de lei.
Programul ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se va derula pe aproape trei ani, între 1 aprilie 2011 şi 31 decembrie 2013 şi, conform estimărilor, va oferi asistenţă pentru până la 4 800 de vârstnici în cele până la 71 de centre propuse.
Conform datelor Ministerului Muncii, la acest moment există la nivel naţional doar 25 de cămine de bătrâni cu 1 570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi de la autorităţile locale şi 51 de unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiho-locomotorii. Alte încă 53 de cămine sau alte tipuri de unităţi de asistenţă sunt finanţate de către ONG-uri.
Potrivit statisticilor Direcţiilor de Asistenţă Socială, lista de aşteptare pentru un loc în căminele de bătrâni existente cuprinde peste 2 800 de persoane.
“Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”, a declarat ministrul Attila Cseke.
Demersurile pentru transformarea unităţilor sanitare în cămine de bătrâni cad în sarcina autorităţilor locale, data limită pentru realizarea formalităţilor fiind 30 martie. <<<

223.600 totalul 
angajaţilor 
din sistemul sanitar

140.000 de paturi 
de spital sunt 
în sistemul de stat

Delia Budurcă
Editia print luna Februarie 2011

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.