Raportul NICE recomanda revizuirea listei de compensate si utilizarea mai eficienta a resurselor din spitale

0

Revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite şi reducerea duratelor medii de spitalizare sunt primele masuri referitoare la reviziuirea pachetului de servicii de baza care ar trebui puse in practica, potrivit raportului Institutului britanic NICE, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului.

 

„Raportul Institului britanic NICE vizează definirea pachetului bazal de servicii. Sunt două categorii de recomandări care se desprind din acest raport, unele pe care le putem implementa într-un timp scurt şi deja am început demersurile în acest sens, şi altele care vor putea fi implementate  într-un timp mediu”, a declarat, astăzi, Vasile CEPOI, secretar de stat în cadrul Ministerului.

 

Pentru recomandările din prima categorie, Ministerul Sănătăţii a promovat deja în dezbatere doua proiecte de acte normative referitoare la revizuirea Listei de medicamente compensate şi gratuite pentru unele medicamente care se prescriu peste indicaţiile existente în autorizaţia de punere pe piaţă şi creşterea eficienţei în asistenţa medicală spitalicească, prin utilizarea eficientă a resurselor umane, financiare si material din spital.

Conform proiectelor de acte normative, au fost identificate, până în prezent, trei denumiri comune internaţionale care sunt prescrise în mod frecvent peste autorizaţia de punere pe piaţă. Este vorba despre ginko biloba care se va utiliza numai în faza predemenţială a Alzheimer, eritropetina care va fi prescrisă numai în insuficienţa renală cronică şi endorsteina care va fi prescrisă numai pentru indicaţia din autorizaţie, adică în afecţiunile pulmonare obstructive cronice, se arata in comunicatul de presa. Agenţia Naţională a Medicamentului şi comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii verifică in prezent şi alte produse care sunt prescrise în afara autorizaţiei de punere pe piaţă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.