În Marea Britanie, măsurarea ratei mortalităţii standardizate spitaliceşti (The Hospital Standardised Mortality- HSMR) este un indicator important de creştere a calităţii îngrijirii în spitale. Conform unui articol din British Medical Journal, ediţia în limba engleză, HSMR este o formulă de calcul statistic care măsoară rata globală a deceselor din cadrul unui trust NHS (o structură a Serviciul Naţional de Sănătate britanic) şi îl compară cu un etalon național.
Florance Nightingale a identificat pentru prima dată, în 1860, importanţa măsurării ratei de mortalitate. Respectivele rate sunt monitorizate în multe clinici şi folosite tocmai pentru a-şi îmbunătăţi serviciile de îngrijire. Conform sistemului britanic de sănătate, HSMR sunt calculate în funcţie de numărul de pacienţi care au decedat anual. Calculul compară numărul de decese însumate cu cifra morţilor la care s-ar fi aşteptat departamentul de sănătate res-pectiv, ca urmare a numărului de cazuri tratate.
Este actualul număr de decese împărţit la numărul preconizat al acestora, înmulţit cu 100. Rata poate fi comparată cu 100, cifră care este un etalon naţional. Departamentul de sănătate care obţine o rată sub 100 observă că numărul de decese a fost mai mic decât cel estimat, raportat la numărul de cazuri tratate. Dacă se obţine o rată peste 100, se dovedeşte că serviciul respectiv de sănătate a avut mai multe decese decât se aştepta. Rata mortalităţii pentru fiecare serviciu de sănătate a fost ajustată astfel încât să ia în calcul o seamă de factori ce pot influenţa rata mortalităţii, în general (vârsta, sexul sau diagnosticul pacientului).
Deşi se poate spune că un serviciu cu o rată sub 100 are mai puţine decese decât cele aşteptate, cifra este controlată cu un test statistic pentru a fi siguri că ea este reală.Procedând astfel, sunt aplicate ratei limite de control (99,8%), ceea ce înseamnă că 99,8% sunt şansele ca valoarea ratei să fie corectă şi doar 0,2% este riscul ca ea să nu fie. Numai serviciile de sănătate care au trecut de testul de control sunt categorisite ca “mai puţin sub aşteptări” sau “mai mult peste aşteptări”. Ratele mortalităţii standardizate spitaliceşti sunt doar un punct de pornire atunci când judecăm calitatea îngrijirii unui serviciu de sănătate.
Avem nevoie şi de alţi indicatori pentru o înţelegere completă a calităţii şi a siguranţei îngrijirii, cum ar fi operaţii speciale sau condiţii medicale. Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanie are un site în care sunt afişate facilităţile pe care spitalele le oferă pacienților. Recent, Bristol Royal Infirmary Inquiry a subliniat importanţa performanţelor clinice. Concluzia desprinsă este aceea că pacienții ar trebui să aibă posibilitatea de-a avea acces la informaţiile despre performanţele departamentelor de sănătate.
Ioana Georgescu, redactor șef