Rate ale vaccinării sub cele recomandate de OMS

0

România înregistrează procente ale vaccinării populației sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%.

Astfel, Conform datelor Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile pentru 2014, rata medie de acoperire vaccinală este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis),în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75.4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%. Față de copiii născuți cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu rata a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.

”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populația să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecție nu numai individului, ci și colectivității, împiedicând transmiterea multor boli infecțioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesioniști în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenția că reticența cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie.

Aceleași date arată că 30,3% dintre copii au fost depistați ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta, în creștere față de anul precedent, când procentul era de 26%. Neprezentarea la medic continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzatoare. Contraindicațiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncționalități în furnizarea vaccinului, în creștere marcantă față de anul precedent.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.