Rechizite pentru copiii bolnavi de cancer

0

15 septembrie vine şi pentru copiii bolnavi de cancer sau leucemie, iar pentru familiile lor, greu încercate inclusiv financiar de rigorile tratamentului, este o povară în plus. Astfel că în multe cazuri familia ia decizia abandonului şcolar, chiar după finalizarea tratamentului, spun reprezentanţii organizaţiei ABC România, care se ocupă de consilierea a 76 de familii din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita.

Dintre aceste familii, 69 reprezintă cazuri sociale: 42 cazuri cu ambii părinţi şomeri, 19 cazuri cu mame singure, având în întreţinere copii minori între care unul cu cancer, şi opt cazuri de familii de etnie rromă cu venit mic.

„În legislaţia românească nu există niciun fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vreun fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. Majoritatea părinţilor acestor copii sunt şomeri. La început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de învăţământ. Majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară”, spune Cezar Irimia, preşedinte ABC România, care adaugă că „în toate aceste familii există tendinţa, datorită dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie”.

Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi supraveghea, devenind îngrijitori permanenţi. În anul şcolar 2012-2013, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 76%.

ABC şi-a propus să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora  oferindu-le rechizite şi manualele necesare. Pe lângă rechizite şi ghiozdane, copiii se vor bucura şi de mici  surprize oferite de sponsori, companiile Roche Romania, Eli Lilly şi Dr. Reddy’s.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.