Rechizite și manuale pentru copiii bolnavi de cancer

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) oferă copiilor cu afecțiuni oncologice și hematologice rechizite (pentru elevii din clasele I-X) și manuale (pentru cei din clasele XI-XII) necesare unui nou an școlar. FABC are în evidențele ei, prin asociațiile membre, peste 240 de copii cu cancer și leucemie, iar rechizitele și manualele vor fi distribuite în București, Brașov și Tg. Mureș.

Tratarea acestor copii se poate face doar într-unul dintre centrele medicale mari ale țării (Tg. Mureș, București, Cluj), ceea ce necesită deplasarea periodică în aceste orașe. Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ cu predare la zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea la spitalul unde sunt tratați, devenind îngrijitori permanenţi.

În legislaţia românească, nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vreun fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. Mulți dintre părinții acestor copii sunt șomeri, iar majoritatea familiilor mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă școlară, potrivit informațiilor FABC.

Unii dintre copii sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar, din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copii sunt apţi pentru reluarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare, cum ar fi cheltuielile suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumularea de datorii, determină abandonul şcolar definitiv. În anul şcolar 2014-2015, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 97%.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.