Reducerea termenelor de plată trebuie să fie graduală, spun distribuitorii de medicamente

0

Reducerea termenelor de plată în domeniul sănătății ar trebui să se facă gradual pentru toate datoriile din sistem şi nu imediat, doar pentru facturile emise după 16 martie a.c., consideră membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R.).

 

Aceștia salută intenţia Guvernului de a reduce termenele de plată, însă considera că soluţia asumării unui termen de plată de 60 de zile pentru noile plăti, lăsând datoriile actuale, în valoare de peste 1 miliard Euro, să fie onorate la termene de peste 300 de zile nu reprezintă o alternativă de dorit pentru distribuitorii şi retailerii de medicamente, se arată într-un comunicat de presă al organizației. Resursele financiare identificate la nivel guvernamental pentru reducerea termenelor de plată ar trebui să fie utilizate pentru reducerea termenelor de plată aferente întregii datorii existente, la un nivel de onorare care să se situeze iniţial la 210 zile (termen contractual asumat în prezent) şi, ulterior, gradual, la un nivel mai scăzut.

 

“Noi solicitam respectarea, într-o primă etapă, a termenului actual de decontare, ceea ce ar reprezenta o reducere cu peste 90 de zile faţă de actualul termen de decontare, aplicabil pentru tot şoldul înregistrat în acest moment, şi nu diferenţiat în funcţie de momentul emiterii – înainte sau după lună martie 2013. Practic, simplă angajare pe direcţia reducerii reale a termenelor de plată reprezintă din punctul nostru de vedere un angajament concret, mult mai relevant decât angajamentul implementării unei Directive aproape imposibil de respectat în prezent pentru România”, declara Robert Popescu, Preşedinte A.D.R.F.R.

 

În condiţiile în care respectarea Directivei 2011/7/UE, privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale, la nivelul întregii economii romaneşti este cel puţin improbabilă, dacă nu imposibilă şi ştiind că alte ţări europene, cu o economie mai puternică decât a ţării noastre au declarat deja că nu pot implementa Directiva, distribuitorii şi farmaciştii de lanţ considera că o abordare prudentă şi pragmatică este preferabilă unui efort de neînţeles pentru achitarea unor facturi încă neemise, pe fondul existenţei unor arierate semnificative în sistem.

 

Posibile blocaje în aprovizionarea cu medicamente

 

“Implementarea graduală a noilor termene de plată pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele înregistrate după 16 martie a.c., este soluţia viabilă şi potrivită atât pentru respectarea angajamentelor guvernamentale luate în fata organismelor internaţionale, cât şi pentru evitarea tensionării unui sistem farmaceutic care, în ciuda problemelor cu care se confruntă, funcţionează şi nu înregistrează în prezent blocaje în livrările cu medicamente. Susţinem reducerea graduală a termenelor de plată, cu menţionarea acestora în contractul – cadru ce urmează a fi semnat pentru perioada 2013 – 2014, urmat de reduceri ulterioare confirmării faptului că aceste termene pot fi respectate”, menţionează Robert POPESCU.

 

A.D.R.F.R. subliniază faptul că promisiuni de plată foarte agresive pot genera aşteptări nerealiste din partea unora dintre actorii sistemului farmaceutic, în special din zona producţiei de medicamente, care, dacă nu vor fi onorate, riscă să conducă la posibile blocaje în aprovizionarea cu medicamente către piaţă, cu toate consecinţele negative ce decurg pentru pacienţi.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.