Chelatorii de fosfaţi care nu conţin calciu (clorhidrat de sevelamer, carbonat de sevelamer sau carbonat de lantan) sunt asociaţi cu o reducere a riscului de mortalitate comparativ cu chelatorii de fosfaţi pe bază de calciu (carbonat de calciu şi acetat de calciu) la pacienţii cu boală renală cronică, arată o meta-analiză publicată în jurnalul medical The Lancet. Chelatorii de fosfaţi sunt recomandaţi acestei categorii de pacienţi pentru reducerea nivelului de fosfor seric şi prevenirea hiperfosfatemiei.
“În studiul nostru s-a observat o reducere de 22% a ratei de deces în rândul pacienţilor cărora li s-a administrat un tratament bazat pe chelatori fără calciu, precum şi un nivel mai redus de calcifiere arterială la pacienţii care nu au luat suplimente cu calciu”, a declarat Dr. Sophie Jamal, medic la Women’s College Hospital, afiliat Universităţii din Toronto, şi autor principal al studiului. Cercetătorii au analizat 11 studii controlate, randomizate, care au inclus peste 4.600 de pacienţi cu boală renală cronică pentru a evalua obiectivul primar, şi anume mortalitatea de orice cauză. În total, au fost evaluate optsprezece studii în scopul analizării obiectivelor secundare, ce au inclus evenimente cardiovasculare şi calcifieri vasculare.
“Persoanele cu boală renală cronică au un risc mai mare de mortalitate”, a declarat Doug Jermasek, director al Sanofi Renal, o unitate strategică globală a companiei farmaceutice Sanofi. “Această analiză oferă noi dovezi care sprijină utilizarea chelatorilor de fosfaţi ce nu conţin calciu, precum sevelamer, pentru pacienţii cu boală renală cronică, ce necesită reducerea nivelului de fosfaţi”.
Specialiștii au subliniat, însă, faptul că sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra fără echivoc efectele chelatorilor de fosfaţi pe bază de calciu față de cei care nu conţin calciu asupra ratei de mortalitate.