Risc dublu de a face un alt tip de cancer după diagnosticul de cancer mamar

0

Femeile mai tinere de 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân se confruntă cu un risc de două ori mai mare de a dezvolta un alt tip de neoplasm într-o altă zonă a corpului față de restul populației, arată un studiu recent al Granada Cancer Register, din Spania, publicat în jurnalul Societăţii de Oncologie Ginecologică din SUA. La femeile de peste 50 de ani, apariţia unui al doilea tip de neoplasm (cancer ovarian ori melanom) s-a dovedit a fi cu 29% mai probabilă.

Cercetătorii au afirmat că riscul unui femei cu cancer de sân de a dezvolta un al doilea tip de tumoare  este mai mare decât la femeile sănătoase în primii cinci ani de la punerea diagnosticului. După cei cinci ani, riscul scade, fiind asemănător cu cel al femeilor fără diagnostic de neoplasm mamar.

În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer derulează, pentru al treilea an consecutiv, campania de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul”. Mesajul acestui an este “Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!”

„Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre şi să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul că le ştim sănătoase pe cele mai importante femei din viaţa noastră este de nepreţuit”, declară Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Mamografia este recomandată de Institutul Naţional de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani și ajută la depistarea neoplasmului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi a nodulilor.

Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populaţie feminină declarată a Bucureştiului. Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.