România are cei mai tineri bolnavi de BPOC din Europa

0

Conform unui studiu referitor la pacienţii cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), în urma analizei datelor raportate de 16 state la Auditul European realizat de Societatea Europeană Respiratorie şi de Forumul Societăţii Europene (FERS), România are cei mai tineri bolnavi de BPOC din Europa, cu o medie de 63 de ani faţă de 72 de ani – media europeană. Pacienţii cu sub 65 de ani reprezentau 57% din lotul de bolnavi români cu BPOC.

În acelaşi timp, avem şi cea mai mare rată de internare a cazurilor în formă uşoară şi medie, lucru care poate fi explicat, spune prof. Florin Mihălţan, şeful Societăţii Române de Pneumologie, prin lipsa programelor de asistare a pacienţilor externaţi, lipsa ventilatoarelor, a programelor de tratament la domiciliu, a programelor de reabilitare pulmonară. O altă problemă este legată de secţiile de terapie intensivă specializată, care au prea puţine paturi.

În România au fost monitorizaţi 629 de pacienţi, reprezentând 3,98% din numărul total de pacienţi monitorizaţi. Proporţia pacienţilor bărbaţi a fost de 81,2%, cea mai mare dintre ţările participante la sondaj, după Spania.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.