România – cele mai mici investiţii în cercetarea farma din UE

0

România investeşte numai 5 euro per capita în cercetarea şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice, aflându-se pe ultimul loc în UE, la mare distanţă de primii clasaţi, Danemarca (190 euro per capita), Belgia (170 euro per capita) și Suedia (80 de euro per capita), conform unui Raport realizat la cererea Parlamentului European de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI). Ultimele clasate, alături de România – dar cu investiţii de trei ori mai mari în cercetarea farmaceutică – sunt Portugalia, cu 15 euro per capita, și Grecia, cu 17 euro per capita.

Conform raportului, România are o rată de penetrare a medicamentelor generice mai ridicată decât în alte state europene. Astfel, din totalul medicamentelor cu prescripție, cota de piață a medicamentelor generice în 2010 a fost de 64% în volum și 24,2% în valoare, în timp ce medicamentele originale au înregistrat anul trecut o cotă de 36% în volum și de 74% în valoare. Acest lucru situează țara noastră peste media europeană – 22,4% în valoare – în consumul de   medicamente generice.

Conform raportului, cota pe piaţă a genericelor cu brand (mai scumpe) a crescut în a doua parte a anului 2010 ca urmare a implementării de către CNAS a mecanismului de referențiere pe clasă terapeutică, în detrimentul genericelor ieftine, fără brand, care au scăzut uşor atât în valoare cât şi în volum.

“Raportul semnalează că în țările mai dezvoltate ale UE există o problemă de echilibru între încurajarea inovației și limitarea creșterii costurilor în sănătate. Astfel, industria farmaceutică este identificată ca fiind unul dintre cei mai mari investitori în cercetare din Europa, cu peste 600.000 de angajați și 26 miliarde euro investiți anual. Pe de altă parte, statele membre se confruntă cu o creștere exponențială a costurilor de tratament, fapt care, arată raportul, implică necesitatea unei mai bune prioritizări a politicilor de sănătate”, precizează Cristian Luțan, director executiv adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.