Romania se situeaza pe primul loc în Uniunea Europeana ca rată a deceselor provocate de pneumonie la copiii sub cinci ani, desi 99% dintre decesele cauzate de aceasta boala prevenibila se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare. In 2010, in tara noastra, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de pneumonie, indicele mortalitatii infantile fiind, oricum, la nivelul cel mai ridicat din zona, arata Societatea Română de Pediatrie (SR PED) care marcheaza astazi Ziua Mondială a Pneumoniei prin intermediul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”. În 2011, 1,3 milioane de copii sub cinci ani au murit în întreaga lume din cauza pneumoniei.
Cea mai eficienta modalitate de prevenire a imbolnavirii este vaccinarea impotriva pneumoccocului și Haemophilus Influenzae tip B (Hib), jumatate dintre cazurile de pneumonie care pun in pericol viata copiilor fiind provocate de aceste bacterii.
“Bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate și mortalitate infantilă, iar dintre acestea pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afară de cauzele infecțioase legate de virulența microbiană, un rol important îl au reactivitatea scazută a sugarului și copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomerațiile urbane, instituționalizarea (creșe, gradinițe) și disfuncțiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum și informarea insuficientă a familiilor. De asemenea un factor important îl reprezintă și handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia și malformatiile”, explică Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.
Medicii recomandă părinților ca măsuri de protecție: alăptarea exclusivă în primele șase luni și o alimentație echilibrată până la vârsta de cinci ani; spălarea regulată pe mâini și accesul la apă curată și mijloace sanitare; eliminarea poluării aerului din case, în special a fumului provocat de mașini de gaz sau sobe nesigure – această măsură elimină riscul de pneumonie severă.
„Încă din 2006, OMS și UNICEF, prin lansarea raportului Pneumonia, ucigașul uitat al copiilor, atrăgeau atenția că în lume doar unul din 5 părinți (sau îngrijitori ai copiilor) cunosc semnele de pericol ale pneumoniei (respirație dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frison, pierderea poftei de mâncare, convulsii etc.) și doar jumătate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc îngrijiri medicale. Intervenții eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile dar ajung la prea puțini copii. Ca răspuns la această situație a fost elaborat Planul Global de Acțiune pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei ale cărui ținte până în 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzător, 90% acoperire cu alimentație exclusivă prin alăptare la sân în primele 6 luni de viață. Sperăm ca prin această campanie să îmbunătățim cunoștințele despre această boală neglijată pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, declară Victor Olsavsky, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății în România.
În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a crește protecția împotriva bolilor pneumococice invazive și non-invazive – câteva zeci de mii de copii fiind imunizați până acum împotriva efectelor pneumococului, insa costul vaccinării este suportat de către părinți, în timp ce multe dintre țările din vecinatatea României (Bulgaria, Polonia, Grecia), au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale.
Conform raportului epidemiologic al OMS, publicat în ianuarie 2012, introducerea vaccinării împotriva infecţiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningită, bacteriemie) la copiii sub cinci ani, precum şi cei de peste cinci ani, în toate centrele în care s-a desfăşurat analiza.
Campania “Să protejăm împreună copilăria” a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele și actualele mamici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști. În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid practic cu recomandări de vaccinare în pediatrie din România, adresat cadrelor medicale, un document cu date despre bolile infecțioase frecvente în rândul copiilor și recomandări de imunizare prin vaccinare.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani in Romania. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în tara noastra este de 9,8 morți la mia de nou-născuți, aproape dublă față de media europeană.