Investiţiile guvernamentale în sănătate în România sunt de 500 de dolari pe cap de locuitor anual, printre cele mai mici din Uniunea Europeană, arată un studiu recent realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Această sumă – calculată la nivelul anului 2011 – plasează România mult în spatele statelor vest-europene, dar de asemenea şi după Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Investițiile guvernamentale în sănătate sunt situate în Polonia la 900 de dolari anual/ cap de locuitor, în Ungaria la 1100 de dolari și în Bulgaria la 521 de dolari anual pe locuitor.
Statele din vestul Europei îşi permit să facă investiţii guvernamentale mult mai mari. Guvernul german investește anual 4.875 de dolari pe locuitor pentru sănătate, în timp ce Franța face parte din țările cu cea mai mare rată de investiție în sistemul sanitar, cu aproape 5.000 de dolari pe locuitor anual. În Spania investițiile sunt de peste 3000 de dolari pe cap de locuitor, iar în Marea Britanie de 3600 de dolari pe cap de locuitor, sumă cu care Marea Britanie se află la jumătatea clasamentului.
Asigurarea privată de sănătate poate oferi acces la îngrijire medicală internațională, acoperirea gamei de proceduri fiind în funcţie de valoarea asigurării.
Baza de date a Observatorului Mondial de Sănătate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii oferă informaţii pe subiecte de interes general în domeniul sănătăţii, precum rata mortalității și factorii determinanţi, alimentația şi sănătatea copiilor, sănătatea maternală și a reproducerii, imunizarea, HIV/SIDA, boli ca tuberculoza şi malaria, bolile rare, accesul la apă și salubrizarea, bolile netransmisibile și factorii de risc, predispoziția la epidemii, sistemele de sănătate, sănătatea mediului, violența.